100. OBLJETNICA SMRTI FRANJE MARKOVIĆA
U spomen križevačkome velikanu

napisao Izvor Osmodec Urednik

U spomen križevačkome velikanu

U našemu je gradu nizom događanja obilježena stota obljetnica smrti križevačkoga filozofa i književnika Franje Markovića

markovic 1

Uvod u prisjećanje na veličinu i važnost Franje Markovića predstavljala je izložba u prostorijama Matice hrvatske 29. travnja. Prisutne, među kojima je bila i nekolicina učenika naše škole, pozdravili su potpredsjednik Matice Stjepan Sučić, pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi, predsjednica križevačkoga ogranka Matice Renata Husinec i njezin suprug Franjo Husinec. Na izložbi su se mogle vidjeti brojne Markovićeve knjige, časopisi u kojima je objavljivao svoja djela te kalendar o njegovu životu i radu.

Izložba u prostorijama Matice hrvatske Križevci

Izložba u prostorijama Matice hrvatske Križevci

Uključila se i naša škola

Na sam dan smrti 15. rujna  u Multimedijskom kulturnom centru održan je prigodni program, koji je organizirala Gradska knjižnica „Franjo Marković” u suradnji s našom školom, OŠ „Grigor Vitez” iz Svetog Ivana Žabna, Gimnazijom Ivana Zakmardija Dijankovečkog, Hrvatskom poštom i Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Najprije je predstavljen prigodni poštanski žig, niz od četiri omotnice i dopisnice  posvećene Franji pl. Markoviću, koje je dizajnirao i pripremio za tisak  Zoran Cvetković, profesor i voditelj Filatelističke grupe OŠ „Grigor Vitez”. Toga su dana sve pošiljke poslane iz poštanskog ureda u Križevcima otišle sa žigom 100. godišnjice smrti Franje Markovića.

Jedna od četiri prigodnih omotnica

Jedna od četiri prigodnih omotnica

Uslijedilo je predavanje o Markovićevu životu i radu koje je održao Ivan Peklić, profesor povijesti u križevačkoj gimnaziji, te kratak kulturni program osnovnih škola, u kojem je naš profesor Krunoslav Puškar pročitao Markovićevo pismo majci iz Beča, naši učenici Magdalena Lauš i Martin Novosel krasnoslovili nekoliko Markovićevih pjesama (pripremila ih je profesorica Danijela Zagorec), a učenica OŠ „Grigor Vitez” Lana Mršić odsvirala jednu skladbu na violini.

Na kraju je ravnateljica Gradske knjižnice Marjana Janeš-Žulj zahvalila sudionicima i ostalim prisutnima, a svečanost obilježavanja stote obljetnice smrti završila je postavljanjem lovorova vijenca na rodnu kuću Franje pl. Markovića u Gornjem gradu u Križevcima.

markovic 3

Profesor Puškar, Martin Novosel i Magdalena Lauš nastupaju u Multimedijskom kulturnom centru

Izložba u galeriji

U suradnji Gradskog muzeja Križevci, Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Križevcima i Gradske knjižnice „Franjo Marković” postavljena je izložba o Franji Markoviću, koju se moglo vidjeti od 24. listopada do 8. studenog. Autor izložbe je kustos Ozren Blagec.

markovic 10

Novinari na izložbi u Gradskoj galeriji

Na izložbi se osim Markovićevih knjiga moglo vidjeti i mnoštvo drugih zanimljivih dokumenata i predmeta, kao što su Markovićevi portreti, pisma i fotografije njegove obitelji. Istaknula se i  njegova paradna sablja, koju je nosio kao član sveučilišne čete Zagrebačkog sveučilišta prilikom posjete cara Franje Josipa I. Zagrebu. O Markovićevu životu mnogo se moglo saznati i iz edukativnih plakata, koji su nakon završetka izložbe preneseni u nove prostore Gradske knjižnice.

Novinari pred dokumentom s carskim pečatom koji potvrđuje plemstvo Markovićeve obitelji

Pred dokumentom s carskim pečatom koji potvrđuje plemstvo Markovićeve obitelji

Vrhunac proslave

Vrhuncem obilježavanja 100. obljetnice Markovićeve smrti može se smatrati znanstveni skup „Život i djelo Franje Markovića” održan u gradskoj vijećnici 7. studenog u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Koprivničko-križevačke županije, Ogranka Matice hrvatske u Križevcima i Društva hrvatskih književnika. Dvadeset uglednih predavača predstavilo je poznate i manje poznate činjenice o životu i djelu Franje Markovića, a skup je završio svečanom akademijom u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma.

Program skupa može se vidjeti ovdje.

Predavanja u gradskoj vijećnici

Predavanja u gradskoj vijećnici

Akademiju je otvorila predsjednica križevačkog ogranka Matice hrvatske Renata Husinec, a zatim je nastupilo Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik” te naša bivša učenica, sadašnja gimnazijalka, Ana Bratić.

Nastup naše bivše učenice Ane Bratić

Nastup naše bivše učenice Ane Bratić

Tekst: Dora Rebić, 8. a
Fotografije: Danijela Zagorec, Martina Valec-Rebić; Elena Miklečić, 6. b

Povezani članci