LJEPOTA KRISTALNIH PLOHA
Podržite naše uzgajivače kristala

napisao Izvor Osmodec Urednik

Podržite naše uzgajivače kristala

Polaznici dodatne nastave kemije prijavili su se na prvi natječaj uzgajanja kristala osnovnoškolaca i srednjoškolaca “Ljepota kristalnih ploha”

Kristal limunske kiseline

Kristal limunske kiseline uzgajaju Laura, Dorian i Marta

Hrvatska udruga kristalografa i Hrvatska kristalografska zajednica u suradnji s Plivom organizirale su prvo natjecanje u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj pod nazivom Ljepota kristalnih ploha. U natjecanju sudjeluju grupe od po tri učenika i jednog nastavnika (mentora) koji može prijaviti najviše dvije skupine učenika. Tako je i naša učiteljica kemije Marija Biljan prijavila dvije grupe učenika. U jednoj grupi su Ana Kušec, Martin Pleše i Magdalena Drljačić koji su dobili zadatak uzgajati kristal modre galice, a u drugoj grupi su Laura Vrabec, Dorian Dubravec i Marta Katavić koji uzgajaju kristal limunske kiseline.

‒ U početku mi je bilo čudno kada nam je učiteljica rekla da ćemo sami uzgajati kristale modre galice jer do sad smo samo uzgajali kristale soli, no tada nam je učiteljica objasnila da je to za natječaj. Bilo mi je jako zanimljivo raditi s kemijskim priborom, miješati otopine i pratiti rast kristala ‒ objasnila je Ana.

kristal 2

Ana, Martin i Magdalena uzgajaju kristal modre galice

Cilj je natjecanja poticanje učenika na samostalan rad i aktivnosti koje nadopunjuju nastavni program te razvoj suradnje s nastavnicima.
‒ Morali smo biti složni i pažljivi, ali smo se i zabavljali i naučili puno toga novoga o kemiji i kristalima ‒  opisala nam je Marta radnu atmosferu.

Natjecanje, na koje se prijavilo više od 450 učenika iz cijele Hrvatske, traje od 26. rujna do 23. prosinca 2014., a potrebno je napraviti čim veći i pravilniji kristal.
Osim glavnih nagrada osigurane su nagrade i za kristalografe tjedna, koje dobivaju timovi čije fotografije na službenoj facebook stranici skupe najviše lajkova.  Trenutno se biraju kristalografi drugoga tjedna, stoga svakako kliknite lajk na fotografije kristala naših ekipa do ponedjeljka 1. prosinca, do 18 sati.
‒ Jako sam uzbuđena i nadam se da će naš kristal pobijediti ‒ rekla je Laura.

kristal 3

Laura, Dorian i Marta u poslu

Martin proučava kristal

Martin proučava kristal

Tekst: Dora Rebić, 8. a
Fotografije: Ana Kušec, Laura Vrabec, 8. a

Povezani članci