4. ZNANSTVENI TURNIR
Natjecalo se dvadeset i četvero ljubitelja znanosti

napisao Izvor Osmodec Urednik

Natjecalo se dvadeset i četvero ljubitelja znanosti

U našoj je školi održan 4. Znanstveni turnir na kojemu je svoja znanja iz fizike, kemije i biologije omjerilo osam ekipa učenika osmih razreda s područja grada Križevaca i okolice

Pobjednička ekipa bila je ekipa naše škole koju su činili Vedrana Podravec, Ksenija Bukovčan i Filip Komarica

Na 4. Znanstvenom turniru koji se održao 25. studenoga u organizaciji naše škole sudjelovalo je osam ekipa učenika osmoga razreda s područja grada Križevaca i okolice. Tema turnira bila je „Znanost u medicini”, a natjecanje se sastojalo od ispita iz kemije, biologije i fizike te praktičnoga dijela u kojemu su se izvodila tri pokusa: iz kemije „Laboratorijska pretraga urina”, iz fizike „Određivanje fizikalnih svojstava krvi” i iz biologije „Bolje spriječiti nego liječiti”. Na ispitu se moglo osvojiti 30 bodova, a na pokusima po 10 bodova, što je ukupno iznosilo 60 bodova.

Najbolji rezultat ostvarila je ekipa naše škole „Domaći” koju su činili Vedrana Podravec, Ksenija Bukovčan i Filip Komarica pod mentorstvom učitelja Anice Hrlec, Mateja Dobrića, Dine Borčića i Petre Kačarovski. Osvojili su ukupno 47 bodova. Drugo mjesto s 39,5 bodova osvojila je ekipa „Osmica” iz OŠ Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka u sastavu Veronika Šabijan, Oliver Srbljinović i  Jakov Antolić, a mentorica im je bila Mateja Prosenečki. Treće mjesto zauzela je OŠ Kalnik s 38,5 bodova. Njihovu ekipu „Biohazardi” činili su Nika Nemec, Saša Šatrak i David Brlek s mentoricom Danijelom Črnec.

1. mjesto OŠ Ljudevita Modeca Križevci
2. mjesto OŠ Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka
3. mjesto OŠ Kalnik

Od ostalih natjecatelja bila je tu još: OŠ Đurđevac s učenicima Anom Zlatec, Juditom Maznik i Sarom Martinčić i njihovim mentorima Tamarom Debač, Elenom Zobunđija i Martinom Lovrak Ivanov, OŠ „Grigor Vitez” Sveti Ivan Žabno, čiju su ekipu „Znanstvene osmice” činile Patricija Kukec, Antonia Kovačec i Mia Hosni uz mentore Tanju Horaček i Natašu Šmid, ekipa „Zmajevi” iz OŠ Sveti Petar Orehovec u sastavu Mihael Đuran, Josip Miklečić i Elizabeta Truščec pod mentorstvom Nataše Šmid te OŠ „Vladimir Nazor” Križevci čiju su ekipu „AC/DC” činili Radhika Kos, Iva Lelić i Luka Novak s mentorima Petrom Siladi Varović i Tomicom Turkovićem.

Na otvorenju turnira natjecatelje i mentore najprije je pozdravio ravnatelj škole Tomislav Bogdanović. Zatim su nastupile Magdalena Božić i Hanna Žohar glazbenom točkom pod vodstvom učiteljice Sandre Poštić te Marko Sekelj, Dora Đurinić, Rea Miklobušec i Ana Šarić scenskom točkom. Program su vodile Katja Sinković i Tena Budja. Scenske točke i voditeljice pripremila je učiteljica Nina Drakulić.

Nakon otvorenja turnira uslijedilo je pisanje ispita i izvođenje pokusa. Poslije ručka program je nastavljen predavanjem i radionicama za učenike i mentore. Za učenike radionicu pod naslovom „Osnovne mjere održavanja života uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora” vodio je Damir Važanić, a za mentore predavanje pod naslovom „Utjecaj ionizirajućeg zračenja” Hrvoje Mesić.

Pokusi
Pokusi
Pokusi
Predavanje za učenike
Predavanje za mentore

Učenici su iskazali svoje dojmove o natjecanju:

– Biologija je bila lagana, a fizika i kemija malo teža. Organizacija je bila odlična. Nismo bili sami u prostoriji, s nama je bio još jedan tim. Bili smo jako lijepo ugošćeni i zahvalni smo na tome. – objasnila je učenica OŠ „Vladimir Nazor” Iva Lelić.

– Meni je najteži bio pokus iz fizike. Tu smo imali dva uzorka krvi i morali smo odrediti gustoću i silu uzgona. Ostali pokusi bili su mi dosta lagani. Teorijski dio je bio malo teži, ali drugi učenici su mi pomogli. Drugi tim koji je bio s nama u prostoriji bio je dosta prijateljski raspoložen, atmosfera je bila ugodna. – izjavio je učenik Luka Novak iz OŠ „Vladimir Nazor”.

– Bilo je jako zabavno i zanimljivo, a mnogo sam toga naučila. Najteža nam je bila fizika, iako mislimo da ne bismo imale problema da smo ponovile formule. Više volimo zadatke bez računanja. Pokusi su bio jednostavni, ali je računanje bilo teže. – rekle su učenice Sara Martinčić, Judita Maznik i Ana Zlatec iz OŠ Đurđevac.

– Ovaj turnir bio je jako zabavan, zanimljiv i znanstven. Puno sam toga naučio, puno nisam znao. Najlakša mi je bila fizika, a najteža kemija. Čudno su mi postavljeni zadaci iz kemije. Ja idem na dodatnu pa nam je učiteljica ponudila da sudjelujemo. Lijepo je organizirano, lijepo smo primljeni. – smatra Oliver Srbljinović iz OŠ OŠ Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka.

Organizacijski odbor turnira činili su učitelji Anica Hrlec, Matej Dobrić, Petra Kačarovski, Dino Borčić i ravnatelj Tomislav Bogdanović. U ispravljačkoj komisiji bili su Gordana Pintar Kovač, Željka Razman, Vesna Golubić i Bruno Marinković, dok su u timu za sastavljanje zadataka bili Anica Hrlec, Petra Kačarovski, Matej Dobrić i Dino Borčić. Recenzentice zadataka iz kemije bile su Kristina Bukvić, Vesna Golubić i Željka Razman, iz fizike Karmena Vadlja Rešetar, Melita Sambolek, a iz biologije Tanja Maltar.

I mnogi učitelji naše škole bili su uključeni u organizaciju Znanstvenog turnira. Za doček gostiju bili su zaduženi Anica Hrlec, Matej Dobrić i Marjana Fržović. Dežurni učitelji na hodnicima bili su Vedrana Rađa, Ivana Dokuš Komarica i Mihaela Ljutić, a u učionicama Nina Drakulić, Marta Foglec, Branka Lazor i Petra Kačarovski. U kuhinji pomagali su Gordana Podravec i Jasmin Ibrahimagić. Za uređenje škole bila je zadužena Irena Horvat, a za medijsko praćenje Martina Valec-Rebić s novinarima naše škole.

Učitelji koji su sudjelovali u organizaciji

Galerija fotografija

Tekst: Iva Koprić, 7. b
Fotografije: Matej Dobrić, mag. eduk. kem.; MVR,
Melani Brežac, 7. b

 

 

Povezani članci