AJMO HRVATI SE S KNJIGOM
Napravile najbolju seriju straničnika

napisao Izvor Osmodec Urednik

Napravile najbolju seriju straničnika

Na natječaju za najljepši straničnik Gradske knjižnica „Juraj Šižgorić” Šibenik naše su učenice osvojile nagradu za najljepšu seriju radova

Prelijepi straničnici koje su izradile učenice 6. i 8. razreda pod vodstvom profesorice Martine Iveković

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić” Šibenik organizirala je natječaj pod nazivom „Ajmo hrvati se s knjigom!” što je ujedno i slogan ovogodišnjeg Mjeseca knjige. Na natječaj je pristiglo više od tristo radova iz gotovo trideset hrvatskih osnovnih škola. Nakon izbora najljepših straničnika, 4. studenoga, otvorena je već tradicionalna izložba straničnika koje su izradila djeca iz cijele Hrvatske. Učenice naše škole pod mentorstvom učiteljice Martine Iveković osvojile su nagradu za najljepšu seriju radova, dobile nekoliko knjiga i priznanje za našu školu.

Nagrađene su Nika Sokač (Ivan Kušan, „Koko u Parizu”) i Nastasja Sokač (Mato Lovrak, „Vlak u snijegu”) iz 6. d razreda te Ema Vrhovec (Željka Mezić, „Sretan put”), Ema Doskočil i Gabrijela Čapek (Mato Lovrak, „Vlak u snijegu”) iz 6. e razreda.

Među osmašicama, u 8. d razredu, prevladavali su motivi iz pjesništva Dobriše Cesarića. Tako su nagrađene Nika Antolić i Antonela Čakija odabrale „Voćku poslije kiše”, Rea Galaš pjesmu „Slap”, a Tena Vince „Jesen”. Dora Marin iz 8. d oslikala je svoj straničnik prema knjizi „Sjeverozapadni vjetar” Zdenka Bašića, a Dora Posavec iz 8. e odlučila se za „Dugu” Dinka Šimunovića.

Posebno smo ponosni što se straničnik Hane Deduš iz 8. d razreda našao na pozivnici za izložbu te na naslovnici Kataloga izložbe straničnika Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić” povodom Mjeseca knjige. Hana se odlučila za roman „Bijeli klaun” Damira Miloša koji ističe sve probleme s kojima se susretao dječak daltonist koji radi u cirkusu, a u svojem radu u kojem prevladava siva boja, koristila je tempere i akvarel. Ideja je proizašla nakon obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa koji su učenici obilježili s učiteljicama Vedranom Rađom i Martinom Iveković, a djevojčicama je prostor za rad ustupila knjižničarka Romana Erhatić.

Tekst i fotografije: Martina Iveković, prof.

Povezani članci