DOMOVINSKI RAT
Obilježili 30. obljetnicu stradanja

napisao Izvor Osmodec Urednik

Obilježili 30. obljetnicu stradanja

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježili su naši učenici i učitelji ove godine s osobitim pijetetom te su svojim radovima odaslali poruku mira

Radovi na panou ispred zbornice

U četvrtak 18. studenoga u našoj školi obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dan sjećanja učenici su sa svojim učiteljicama i učiteljima obilježili raznim aktivnostima. Cijela je škola odisala duhom podrške stradalima, a učenici su svojim kreativnim radovima odaslali poruke mira.

Predivne panoe s učeničkim radovima s motivima vukovarskoga Vodotornja ispred zbornice postavila je učiteljica Senka Pleše.

I izložbeni prostor na polukatu uredile su učiteljice Irena Horvat i Vedrana Rađa, a glagoljaši su pod vodstvom učiteljice Martine Valec-Rebić izradili glagoljički natpis.

Učenici 1. c razreda sa svojom su učiteljicom Vanjom Konfic upalili lampaše za poginule.

Učenici 2. c razreda s učiteljicom Josipom Rabadžijom na satu hrvatskog jezika opisivali su vodotoranj. Na satu prirode razgovarali su zašto se obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, slušali su skladbu „Stoji grad” te crtali vodotoranj i golubice mira.

S učiteljem Jasminom Ibrahimagićem učenici 2. b razreda na satu hrvatskog jezika obradili su učenički tekst „Vukovar”, a na likovnom su olovkom crtali vodotoranj. Nakon toga su ispred škole zapalili lampaše i lučice.

Učenici 3. c razreda pod vodstvom učiteljice Sandre Maurović izrađivali su slike vodotornja u likovnoj tehnici grataž.

Učenici 4. d razreda modelirali su pod vodstvom učiteljice Tanje Kulović Balić vučedolsku golubicu.

I učiteljica Jasna Bratić je učenike 3. i 4. razreda PŠ Križevačka Poljana motivirala za izradu vučedolskih golubica.

Učenici 4. a razreda s učiteljicom Anđelkom Balić interpretirali su pjesmu „Vukovar 1991.” Tina Kolumbića, slušali su pjesmu „Vukovar, Vukovar” Zlatnih dukata te izrađivali lampione. Učenici su donijeli lampaše koje su upalili ispred škole. Uime svih učenika učenica Arianna Crnčić zahvalila je svim žrtvama Domovinskog rata riječima: „Hvala im što su bili hrabri. Neka im je vječna hvala i sloboda.”

Učenici 4. razreda PŠ Veliki Raven zapalili su lampaš te u tehnici karton tiska izradili vučedolsku golubicu.

 

S učiteljicom Vedranom Rađom učenici 5. d razreda izradili su slova te se fotografirali s porukom podrške Vukovaru i Škabrnji.

Učenici 6. a i 6. b razreda s učiteljicom Jasminom Smok Krznarić ukrasili su učionicu povijesti svojim likovnim radovima s motivima vodotornja i golubice.

Učiteljica Valentina Jurišić sa svojim je 8. b razredom na satu razrednika slušala pjesme nastale u Domovinskom ratu dok su učenici izrađivali plakate na temu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Učenici 6. d razreda s učiteljicom Martinom Iveković na satu razrednika predstavili su svoju omiljenu igračku iz djetinjstva i čitali „Priču o djetinjstvu” Siniše Glavaševića. Pozirali su ispred likovnih radova na temu Vukovara koje su dan prije postavili te domoljubnih pjesama koje je s učenicima postavila učiteljica Martina Valec-Rebić. Na temelju svega što su slušali učenici 6. e izradili su umne mape za Dan sjećanja.

Rad Gabrijele Čapek

Učenici 8. a s učiteljicom Anom Andrić pogledali su kratki dokumentarni film „5 minuta za sjećanje: Bitka za Vukovar” te su čitali „Priče iz Vukovara” Siniše Glavaševića koje su im poslužile kao podloga za blackout poeziju.

Tekst:   Leon Cerovec, 8. c
Fotografije: učiteljice i učitelji

Povezani članci