BORNA KATANOVIĆ
Mladi košarkaš pozvan u reprezentaciju

napisao Izvor Osmodec Urednik

Mladi košarkaš pozvan u reprezentaciju

Borna Katanović, učenik 8. razreda naše škole, najtalentiraniji je mladi košarkaš Košarkaškog kluba „Radnik” i odnedavno član kadetske košarkaške reprezentacije Hrvatske

Borna Katanović

Četrnaestogodišnji Borna Katanović, učenik 8. e razreda naše škole, toliko je uspješan u košarci da je pozvan u hrvatsku košarkašku kadetsku reprezentaciju. Osim što je odličan sportaš, Borna je i odličan učenik te sudjeluje u čitateljskim natjecanjima.

Tatinim stopama

Košarku trenira već sedam godina, a krenuo je trenirati na nagovor svojega tate. U početku je, kao i većina dječaka, želio trenirati nogomet, ali je ipak odlučio poslušati tatin savjet. Najprije je igrao za Košarkaški klub „Križevci”, zatim je prešao u Košarkaški klub „Radnik”.

– Moja mama Ivana poznavala je trenera Mateja Bolčića, pa ga je pitala mogu li doći trenirati u KK „Križevci”. Kasnije me je trener Ante Tomas, preko mog tate Danijela koji je isto bio uspješan košaraš u gimnaziji, pozvao da dođem u KK „Radnik”, za koji igram i danas. – ispričao je Borna.

Turnir 3 na 3 u Bjelovaru 2021. Borna je igrao za predkadete i kadete, osvojili su turnir u obje kategorije.

Borna je u reprezentaciju pozvan u kolovozu ove godine. Godinu dana prije toga bio je prvi put na kontrolnom treningu za reprezentaciju. Postoje kontrolni treninzi za sjever, jug, istok i zapad, a Borna spada pod sjever. Tamo se svi najbolji igrači sjevera skupe na jedan trening, koji vodi trener reprezentacije i promatra tko ima predispozicije i potencijal za reprezentaciju. Prošle godine igrao je s 2007. godištem na pripremama za reprezentaciju u Makarskoj, trebali su ići u Sloveniju na turnir, ali zbog korone je sve bilo otkazano.

– Na početku treninga sam bio jako nervozan jer je to ipak put do reprezentacije i sve je ovisilo o tome kako ću se tamo pokazati, ali potrudio se igrati najbolje što znam. Pošto me 2019. nisu pozvali, na poziv trenera reprezentacije otišao sam na kamp u Dubrovniku 2020. Na tim kampovima bio sam najbolji igrač u igri 5 na 5. U reprezentaciji igraju najbolji igrači iz cijele Hrvatske pa sam jako sretan što sam i ja među njima. – ispričao je.

Prošlog je mjeseca bio u Svetom Martinu na Muri na pripremama za reprezentaciju za 2006. godište. Igrao je dvije utakmice i zabio je sveukupno 19 poena. Protiv Poljske su pobijedili s dva poena razlike, a protiv Slovenije izgubili sa šest razlike.

– Bilo je to dobro iskustvo. Zasad sam s reprezentacijom bio na jednom natjecanju, na kojem smo završili kao treći.

Škola košarke u Dubrovniku u srpnju 2020.

Šest trica u jednoj utakmici

Za dobrog košarkaša fizičke predispozicije su jako bitne, ali u jednakoj mjeri i talent, volja te uporan rad. Borna odrađuje šest treninga tjedno, a u srijedu ima po dva treninga jer igra za puno selekcija. Igra za M15 (predkadete), M17 (kadete), M19 (juniore) i seniore (do 40 godina).

– Treninge imam od 20:00 do 23:00, a nekad čak i do 23:30. Uspijem ih uskladiti sa školom jer sve se može kad se hoće. – smješka se Borna.

Zbog korone jedno vrijeme nisu imali treninge pa je Borna svaki dan trenirao u dvorištu na svom košu.

Već samu činjenicu što igra za seniore Borna smatra uspjehom, na to je jako ponosan jer ima priliku igrati s iskusnim igračima. Od ostalih uspjeha izdvojio je utakmicu na kojoj je postigao 69 poena, od toga šest trica, i to dok je imao samo 12 godina. Tada je igrao za M13, još mlađu kategoriju, protiv Virovitice.

Kao sportaš već je nekoliko puta imao priliku i putovati. Sa svojim klubom bio je na državnom natjecanju u Rijeci prije četiri godine, a često putuju po našoj i okolnim županijama na utakmice.

– Nadam se da ću sa svojim godištem i reprezentacijom ovo ljeto ići u Grčku na natjecanje. Vjerujem da bismo na tom natjecanju mogli dobro proći jer smo jako dobri kao ekipa. Također sam s reprezentacijom putovao u Sveti Marin na Muri. Sada je i kadetska ekipa u klubu jako dobra pa možda prođemo u najbolju ligu u Hrvatskoj, onda bismo putovali u Zadar, Split i druga mjesta.

Na domaćem terenu

Odličan sportaš i odličan učenik

U školi je, također, Borna iznimno uspješan, prošle godine je imao prosjek 4,7.  Od predmeta voli tjelesni, a idu mu matematika i hrvatski. Manje ga zanimaju prirodni predmeti.

Na hrvatskom se također uključuje u kreativne radionice, nedavno mu se vrlo svidjela izrada straničnika za knjige. Prošle školske godine je išao na natjecanje „Čitanjem do zvijezda” gdje je na školskome natjecanju bio četvrti. S obzirom da voli čitati, to mu se natjecanje sviđalo. Sa školom je išao na državno natjecanje u košarci koje se održalo u Zadru. Pod vodstvom učiteljice Darinke Šimunčić prošli su općinsko i županijsko te su na državnom osvojili četvrto mjesto.

– Osim košarke se ne bavim ni jednom drugom aktivnošću jer sam se odlučio posvetiti košarci pa za ostalo nemam vremena. Nakon osnovne planiram ići ili u opću gimnaziju u Križevcima ili u sportsku gimnaziju u Zagrebu. Zbog kluba bih radije ostao u Križevcima, a u sportsku bih radije išao jer se manje inzistira na općim  predmetima, a više na sportu. Za dobrog sportaša jako je važna podrška obitelji, zato sam jako sretan jer ju u potpunosti imam. I to ne samo od obitelji, već i od prijatelja i trenera. – zaključio je Borna.

Tekst: Lana Hegedić, 8. r.
Fotografije: iz Bornina albuma; MVR

 

 

Povezani članci