DAN KRAVATE
Kravata dobro stoji profesoru Toniju Milunu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Kravata dobro stoji profesoru Toniju Milunu

Naši su učenici sa svojim učiteljicama i učiteljima obilježili Dan kravate raznim aktivnostima, a čak su i poznatome profesoru matematike Toniju Milunu zavezali kravatu oko vrata

Kravate ukrašavaju stepenište škole

Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom jer se raširila Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu. Hrvatski sabor je 2008. godine iskazao kravati posebnu počast proglasivši 18. listopada Danom kravate. Odabran je taj datum jer je tada u Puli izvedena umjetnička instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, koju su prikazivale i neke svjetske televizijske postaje omogućivši tako da kravatu vidi više od milijardu ljudi.

I naši učenici već niz godina obilježavaju Dan kravate. Učenici nižih razreda s učiteljicama Brankicom Salopek, Sandrom Maurović, Tanjom Kulović-Balić i učiteljem Tihomirom Plešom dizajnirali su i oslikavali vlastite kravate, a pokazali su da taj modni detalj jednako dobro pristaje i muškarcima i ženama.

I učenici viših razreda s učiteljicom Gordanom Podravec zabavljali su se i učili uz temu kravate. Na satu matematike učenici 6. e ponovili su koordinatni sustav u ravnini crtajući i očitavajući koordinate točaka. Učenici 7. d i 7. e razreda uz koordinatni sustav radili su „reciklirane” origami kravate koristeći se papirom iz jednog reklamnog časopisa. Svoje kreacije preporučili su omiljenom Youtube matematičaru profesoru Toniju Milunu koji je bio vrlo zadovoljan viđenim, zahvalio im i dao pristanak za objavu fotografija.

Tekst: Dunja Rebić, 8. b
Fotografije: Brankica Salopek, uč.; Sandra Maurović, uč.;
Tanja Kulović-Balić, uč.; Tihomir Pleša, uč. savj.;
Gordana Podravec, prof.; Vedrana Podravec

Povezani članci