Top
DogađanjaŠkolska godina 2021./2022.

DANI MARCELA PL. KIEPACHA
Na izložbi o križevačkome velikanu

Na izložbi o križevačkome velikanu

Da bi se javnost upoznala s čudom od djeteta, kako su križevačkoga izumitelja Marcela Kiepacha nazivale tadašnje novine, Gradski muzej Križevci organizirao je u veljači zanimljivu izložbu, koju su posjetili članovi novinarske družine

Novinarska je družina 9. veljače posjetila izložbu koju je organizirao Gradski muzej Križevci povodom Dana Marcela pl. Kiepacha. Izložba je bila otvorena od 7. do 10. veljače, a posjetitelji su mogli vidjeti patente, portrete i osobne fotografije obitelji Kiepach.

Marcel Kiepach bio je križevački izumitelj na području elektronike, magnetizma, akustike, prijenosa zvučnih signala i transformatora. U Berlinu je kao šesnaestogodišnjak 11910. patentirao brodski kompas koji pokazuje sjever bez obzira na blizinu željeza ili magnetskih sila. U Francuskoj je patentirao dinamo za rasvjetu vozila. Bio je to električni generator s mehaničkim pogonom samoga vozila. Radio je i na raznim drugim izumima. Dopisivao se s uglednim svjetskim znanstvenicima i izumiteljima. Kad je izbio Prvi svjetski rat, javio se u dragovoljce i poginuo na ruskoj fronti u 21. godini života.

Učenici su osim izložaka pogledali i film o hrvatskim velikanima koji je nastao u sklopu izložbe „Hrvatska svijetu”, koju je u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu organizirao Večernji list. U filmu je među najznačajnije ljude u hrvatskoj povijesti ubrojen i naš Marcel Kiepach.

Tekst: Mirjam Balen, 8. b
Fotografije: MVR

Povezani članci
PRIMANJE KOD ŽUPANA I GRADONAČELNIKA
Nagrađeni najuspješniji učenici

Križevački gradonačelnik Mario Rajn i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren nagradili su najuspješnije učenike u školskoj godini 2020./2021.

POZIV
Priključi se novinarskoj družini!

Želiš li postati novinar, naučiti pisati novinske tekstove i fotografirati SLR kamerom? Pridruži nam se!