DANI MEDIJSKE PISMENOSTI
Učili kako funkcioniraju mediji

napisao Izvor Osmodec Urednik

Učili kako funkcioniraju mediji

Naša se škola uključila u obilježavanje 5. Dana medijske pismenosti te je knjižničarka Romana Erhatić s učiteljima provela brojne aktivnosti za učenike

Ove godine, na inicijativu i uz podršku Grada Križevaca, naša se škola uključila u obilježavanje 5. Dana medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i uz podršku Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dani su se održali od 2. do 6. svibnja 2022.

Ove godine u fokusu je Dana medijske pismenosti važnost medijskog obrazovanja s naglaskom na kritičko razmišljanje, razumijevanje kako mediji funkcioniraju, prepoznavanje dezinformacija te razumijevanje utjecaja prikrivenog oglašavanja i algoritama koji određuju koje informacije i sadržaji nam se nude na internetu i društvenim mrežama, kao i to kako utječu na naše stavove i stvaranje slika o svijetu oko nas. Potrebu za isticanjem upravo ove teme, pokazali su rezultati međunarodnog projekta EduMediaTesta, u sklopu kojeg je 2021. provedeno testiranje razine medijske pismenosti 2353 učenika iz 15 srednjih škola diljem Hrvatske.

Teme su bile prilagođene učenicima od prvog do osmog razreda. Nakon predavanja učenici su se aktivno uključivali u raspravu o medijima te iznosili svoja iskustva i kritički se odnosili prema medijskim sadržajima. Na radionicama namijenjenim učenicima razredne nastave sami su osmislili edukativne videoigre. Učitelji tijekom cijele godine podučavaju učenike o pravilnom korištenju medija te isto tako i o komuniciranju na internetu, a posebno su takav način komuniciranja osvijestili tijekom online nastave. Učiteljica Martina Iveković i učitelj Velimir Iveković obilježili su s učenicima Dane sigurnijeg interneta u veljači, odnosno tijekom drugom polugodišta.

Većina učenika iskazala je važnost takvih edukacija u školama kako bi se učenike upozorilo na prednosti korištenja medija, ali i na opasnosti s kojima se mogu susresti.

Glavni ciljevi projekta su podizanje svijesti javnosti o važnosti medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima, stvaranje prilika za medijsko obrazovanje što većeg broja građana, osobe djece i mladih, te podrška nastavnicima i odgojiteljima osiguravanjem obrazovnih materijala za razvoj medijske pismenosti. Na portalu medijskapismenost.hr, koji je glavna komunikacijska platforma Dana medijske pismenosti, dostupno je tridesetak obrazovnih materijala i 20 video lekcija, koji su od prvih objavljivanja 2018. do sada preuzeti više od pola milijuna puta.

Tekst: Romana Erhatić, prof.
Fotografije: Marina Ferendiš, uč.; Vedrana Rađa, prof.; Romana Erhatić, prof.;
Sanja Perović, Tihomir Pleša, uč. savj.; Brankica Salopek, uč.; Tanja Kulović Balić, uč.;
Jasmin Ibrahimagić, mag. educ. prim. obraz.

 

Povezani članci