DANI SIGURNIJEG INTERNETA
Povezali informatiku i hrvatski jezik

napisao Izvor Osmodec Urednik

Povezali informatiku i hrvatski jezik

Dani sigurnijeg interneta obilježavaju se na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca u godini. Obilježavanje ove teme trajalo je od veljače do svibnja u nekoliko etapa

Iva Novosel i Sara Sokač prezentiraju o društvenim mrežama

Učenici 8. e razreda s učiteljem informatike Velimirom Ivekovićem razgovarali su o sigurnosti na društvenim mrežama u ovim izazovnim vremenima, a učenice Sara Androić, Iva Novosel i Sara Sokač pripremile su prezentacije i izlaganja za razred u sklopu nastave medijske kulture s učiteljicom hrvatskoga jezika Martinom Iveković, a o istoj su temi prezentirale i na nastavi informatike. Sara Androić ponovila nam je što je internet, a Iva Novosel i Sara Sokač progovorile su o tome koje su društvene mreže danas najpopularnije među mlađom populacijom i koje izazove i opasnosti skrivaju.

Učenici šestog d i e razreda pisanjem vođenog sastavka pokazali su koliko vremena provode online i u koje svrhe, koje društvene mreže koriste i koliko su roditelji upućeni u njihove online aktivnosti.

Vođeni sastavak

Kao lektirni zadatak u ožujku dobili su na izbor pročitati roman Haj, ja sam online Melite Rundek, Imaš fejs? Jasminke Tihi-Stepanić ili Čvrsto drži joy-stick Josipa Cvenića, a potom, u travnju, snimiti govor. Sva djela govore o prisutnosti djece i mladih za računalom (igrice) ili na društvenim mrežama. U prilogu možete poslušati izabrane govore među kojima posebnu notu ima onaj Frana Kneževića iz 6. e razreda koji skreće i na aktualnu situaciju, rat u Ukrajini. O opasnostima na Facebooku govorila je Nika Sokač, 6. d, a o tome što nas još može zateći dok smo online, Tena Crnčić iz 6. d.

U svibnju su učenici 6. d i e razreda s razrednicima Martinom i Velimirom Ivekovićem pogledali prezentaciju Mediji bez nasilja gdje su ponovili sve o čemu se u ovoj temi (projektu) govorilo, a potom ispunili evaluacijski listić.

U mjesecu lipnju učenici 6. d i e razreda, u suradnji sa školskom knjižničarkom Romanom Erhatić,  pogledat će i digitalnu predstavu Abeceda interneta o opasnostima interneta (Ana Vilenica i Josip Krstanović u suradnji s A1 Hrvatska i Centrom za sigurniji internet) kojom će im se još jednom skrenuti pozornost na ovu bitnu temu.

Sarino izlaganje
Luka Vrhovec i Lukas Crnković

Tekst i audiozapisi: Martina Iveković, prof.
Fotografije: Martina Iveković, prof.; Velimir Iveković, prof.

Povezani članci