DOMOVINSKI RAT
Da se ne zaboravi

napisao Izvor Osmodec Urednik

Da se ne zaboravi

Tijekom listopada naši su učenici slušali predavanje Promicanje istine o Domovinskom ratu” te bili na stručno-edukacijskom izletu na području Daruvara, Pakraca, Lipika, Kusonja i Novske

domovinski rat 1

Pred spomenikom palim braniteljima

Predavanje veterana 

Za učenike osmih razreda održano je 20. listopada predavanje  o važnosti Domovinskog rata i ulozi Koprivničko-križevačke županije u ratu. Predavanje su održali umirovljeni časnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Koprivničko-križevačke podružnice Božo Lazar i Vlado Radotović.

Govorili su o uzrocima Domovinskog rata, važnosti policije, dragovoljaca i ratnih postrojbi s našeg područja u obrani domovine. Ovim predavanjem ukazali su na važnost domoljublja, odricanja za domovinu kao jednog od najvećih vrijednosti,  jer samo oni pojedinci i narodi koji pamte, poštuju i vrednuju svoju prošlost mogu živjeti dostojnu sadašnjost i budućnost.

Ovo predavanje odobrilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a stručno mišljenje dala je i Agencija za odgoj i obrazovanje.

domovinski rat 2

Predavanje su održali umirovljeni časnici Božo Lazar i Vlado Radotović

Terenska nastava 

U petak, 23. listopada osmaši su sudjelovali u još jednom projektu, ovaj put udruge Hrvatski vitezovi – ratni veterani 91. Radi se o stručno-edukacijskom izletu na područje Daruvara, Pakraca, Lipika, Kusonja i Novske.

Projekt je financiran od Ministarstva branitelja. Za provođenje projekta određeni su mr. sc. Đuro Škvorc, Mate Babić, Božo Lazar, Nino Čeredar, Stevo Mladenović, Vlado Radotović, Željko Topolovec, Zvonko Beljo, Darko Kereš te učiteljice povijesti Vedrana Rađa i Jasmina Krznarić-Smok.

Izletu je prisustvovalo 85 učenika osmih razreda, voditelji i predavači iz 117. križevačke ratne vojne brigade te učiteljice povijesti. Učenici su uz pratnju svojih voditelja polagali vijence i palili svijeće na spomen obilježjima na Mauzoleju, Pakračkom trokutu, Bajer Popovcu, Kričkama i Kusonjama. Slušali su predavanja sudionika u Domovinskom ratu o vojnim operacijama tijekom 1991. god. na novljanskom području.

domovinski rat 3

Ulazak u kapelicu u Kusonjama

Tekst i fotografije: Jasmina Krznarić Smok, prof.

Povezani članci