Top
Bolji svijetŠkolska godina 2016./2017.

EKOPROJEKT
Radni listovi i društvena igra naše učiteljice Senke uče djecu kako odvajati otpad

Radni listovi i društvena igra naše učiteljice Senke uče djecu kako odvajati otpad

Učiteljice Lucija Martinčić i Senka Pleše sudjelovale su 25. travnja na završnoj konferenciji edukativnoga projekta „Moj otpad – moja odgovornost!” Komunalnog poduzeća Križevci, predstavivši proces nastajanja radnih listova i igre za učenike nižih razreda i njihovu primjenu u nastavi 

Učiteljice Danijela Zagorec, Senka Pleše i Lucija Martinčić

Među 1070 učenika osnovnih i  830 učenika srednjih škola grada Križevaca našao se i velik broj učenika naše škole koji su tijekom posljednjih godinu i pol bili uključeni u projekt Komunalnog poduzeća Križevci pod nazivom „Moj otpad – moja odgovornost!”.

Učenici su se predavanjima i terenskom nastavom na odlagalište otpada educirali o važnosti odvajanja otpada, kao i o cjelokupnom sustavu odvajanja otpada u dvije posude, a zatim su svim školama podijeljene kartonske kutije za učionice u koje se odlaže ista vrsta otpada kao i u spremnike s narančastim poklopcem koje učenici imaju u svojim kućanstvima (papirna, kartonska, plastična, metalna i višeslojna ambalaža).

Kako bi o zbrinjavanju otpada učili na njima primjeren način, zabavno i kroz igru, učenicima nižih razreda podijeljeni su radni listovi koje su zajednički osmislile i oblikovale naša učiteljica likovne kulture Senka Pleše, Sonja Hlebar i voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša Dijana Mijač Dretar. Učiteljica Senka također je osmislila i izradila društvenu igru „Križevačka ekoekipa”. Za radne listove kao i provedbu cijelog projekta dobivena je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Radni listovi

Društvena igra

Na završnoj konferenciji projekta učiteljice Lucija Martinčić i Senka Pleše predstavile su proces nastajanja radnih listova te njihovu primjenu u nastavi.

Igranje društvene igre i rješavanje radnih listova

Dojmovi nakon rada na nastavnim listovima i igranja društvene igre

Tekst: Lorena Hrković, 8. r.
Fotografija: Dijana Mijač-Dretar, dipl. ing.;
Lucija Martinčić, uč. savjetnica
Povezani članci
ANKETA
Kamo nakon osnovne škole?

Raspitali smo se među osmašima koju će školu upisati nakon osnove. Lijepo je znati da puno mladih želi pomagati drugima

IZLET U VARAŽDIN I ČAKOVEC
Prvaši upoznali sjever Hrvatske

U utorak, 6. lipnja učenici 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Ivkom Kajganić i pripravnicom Read more