EKOPROJEKT
Radni listovi i društvena igra naše učiteljice Senke uče djecu kako odvajati otpad

napisao Izvor Osmodec Urednik

Radni listovi i društvena igra naše učiteljice Senke uče djecu kako odvajati otpad

Učiteljice Lucija Martinčić i Senka Pleše sudjelovale su 25. travnja na završnoj konferenciji edukativnoga projekta „Moj otpad – moja odgovornost!” Komunalnog poduzeća Križevci, predstavivši proces nastajanja radnih listova i igre za učenike nižih razreda i njihovu primjenu u nastavi 

Učiteljice Danijela Zagorec, Senka Pleše i Lucija Martinčić

Među 1070 učenika osnovnih i  830 učenika srednjih škola grada Križevaca našao se i velik broj učenika naše škole koji su tijekom posljednjih godinu i pol bili uključeni u projekt Komunalnog poduzeća Križevci pod nazivom „Moj otpad – moja odgovornost!”.

Učenici su se predavanjima i terenskom nastavom na odlagalište otpada educirali o važnosti odvajanja otpada, kao i o cjelokupnom sustavu odvajanja otpada u dvije posude, a zatim su svim školama podijeljene kartonske kutije za učionice u koje se odlaže ista vrsta otpada kao i u spremnike s narančastim poklopcem koje učenici imaju u svojim kućanstvima (papirna, kartonska, plastična, metalna i višeslojna ambalaža).

Kako bi o zbrinjavanju otpada učili na njima primjeren način, zabavno i kroz igru, učenicima nižih razreda podijeljeni su radni listovi koje su zajednički osmislile i oblikovale naša učiteljica likovne kulture Senka Pleše, Sonja Hlebar i voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša Dijana Mijač Dretar. Učiteljica Senka također je osmislila i izradila društvenu igru „Križevačka ekoekipa”. Za radne listove kao i provedbu cijelog projekta dobivena je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Radni listovi

Društvena igra

Na završnoj konferenciji projekta učiteljice Lucija Martinčić i Senka Pleše predstavile su proces nastajanja radnih listova te njihovu primjenu u nastavi.

Igranje društvene igre i rješavanje radnih listova

Dojmovi nakon rada na nastavnim listovima i igranja društvene igre

Tekst: Lorena Hrković, 8. r.
Fotografija: Dijana Mijač-Dretar, dipl. ing.;
Lucija Martinčić, uč. savjetnica

Povezani članci