GOSPODARSKI I OBRTNIČKI SAJAM
Vratimo biootpad prirodi

napisao Izvor Osmodec Urednik

Vratimo biootpad prirodi

U sklopu 19. Obrtničkog i gospodarskog sajama održana je u našoj sportskoj dvorani radionica „Vratimo biootpad prirodi” nastala suradnjom Komunalnog poduzeća s Osnovnom školom Ljudevita Modeca i Osnovnom školom „Vladimir Nazor”

gospodarski-1

Kao i prijašnjih godina za vrijeme Obrtničkog i gospodarskog sajma naša učiteljica likovne kulture Senka Pleše u suradnji s Komunalnim poduzećem održala je ekološku radionicu za učenike „Vratimo biootpad prirodi”. Budući da je Komunalno poduzeće započelo pilot-projekt zbrinjavanja biootpada u križevačkim ulicama Sidonije Rubido i Nine Vavre te da će 2017. cijeli grad biti uključen u odvojeno skupljanje biootpada, naši su učenici učili zašto je važno i kako treba odvajati biootpad. Učenici su prije radionice slušali uvodno predavanje Dijane Mijač-Dretar, voditeljice sustava kvalitete i zaštite okoliša u Komunalnom poduzeću, a zatim su izradili svoju slikovnicu koja će koristiti kao materijal u sljedećim edukacijama.

gospodarski-2

Radionice u školi

I prije sajma učiteljica Senka s učenicima je u školi imala likovne radionice. Učenici su iskaširali stablo s prikazom biootpada i izradili druge edukativne materijale.

gospodarski-3

Ostali sadržaji na sajmu

Inače, sajam je trajao tri dana, od 11. do 13. studenog, te se svakog dana posjetiteljima nudio bogat program. Tema ovogodišnjeg sajma bila je „Inovacije i nove tehnologije”. Održani su brojni okrugli stolovi pa su posjetitelji mogli slušati o poduzetništvu, naprednoj tehnologiji, obnovljivim izvorima energije… te vidjeti izložbu inovacija Studentskog poduzetničko-tehnološkog inkubatora Visoke tehničke škole Bjelovar, učenika srednjih škola te Zajednice tehničke kulture Križevci.

Predstavljena su obrtnička zanimanja učenika strukovnih škola i poduzetnika različitih struka. Za ljubitelje životinja bio je posebno izložen šator sa životinjama. Posjetitelji su mogli osvojiti i nagradu na štandu Komunalnog poduzeća, a izvlačila se i glavna nagrada za sve koji su kupili ulaznicu za sajam.

Od aktivnosti koje su privukle najviše posjetitelja treba istaknuti krštenje mošta po Križevačkim štatutima i modna revija.

Tekst: Ines Kamenarić, 8. r.
Fotografije: Senka Pleše, dipl. uč.

Povezani članci