ZARAZA SALMONELOM
Kako izbjeći salmonelu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Naučite kako izbjeći salmonelu

Nakon tragične smrti petogodišnjeg dječaka koji je umro od zaraze salmonelom javnost stalno saznaje za nove i nove slučajeve pronalaska zaraženih namirnica. Zaraženu piletinu kupila je i jedna naša učiteljica

salmonella_bacteria

Salmonela je bakterija koja živi u probavnom traktu životinja, a može prijeći na ljude.

Obitelj Vidović iz Bregane zarazila se salmonelom iz jaja kupljenih na akciji, i dok su se ostali članovi obitelji u bolnici oporavili, petogodišnji Mirko, nažalost, preminuo je zbog teške zaraze. U posljednjih nekoliko dana u Hrvatskoj je zbog salmonele s tržišta nakon jaja povučeno još nekoliko proizvoda iz različitih trgovačkih centara: svježi pileći zabatak, pačetina, ćevapčići, pureći hamburger s ružmarinom… I sve su to namirnice uvezene iz drugih zemalja.

Uvoz bez kontrole

Hrana koja se uvozi iz Europske unije zapravo nema nikakvu sanitarnu kontrolu, a kada mi izvozimo svoje proizvode, traže se brojne potvrde ispravnosti i kvalitete. Čini se kako je nama samo važno da je jeftino. Budemo li tako razmišljali, svatko nam može prodati što god želi, nekvalitetnu, staru ili zaraženu hranu.

Učiteljica vratila zaraženu piletinu

Naša učiteljica matematike Katarina Mijić  jedna je od mnogih koja je kupila zaraženu piletinu. Nakon što je shvatila da se u njezinom zamrzivaču nalazi baš ta piletina, učiteljica je meso vratila i dobila povrat novaca.

Salmonela najčešće u jajima i mesu

Salmonela je bakterija koja živi u probavnom traktu životinja, a može prijeći na ljude. Čovjek se može zaraziti u izravnom kontaktu sa zaraženom životinjom, životinjskim izlučevinama ili konzumiranjem zaražene hrane. A najčešće su salmonelom zaražene namirnice životinjskog podrijetla – jaja, proizvodi od jaja, meso, mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi.

91279298

Salmonela najčešće prijeti iz jaja, mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kako izbjeći zarazu

Salmonela se brzo razmnožava na temperaturi između pet i 37 Celzijevih stupnjeva, i tada proizvodi otrove koji izazivaju proljev, visoku temperaturu i povraćanje. Zato je važno hranu držati u hladnjaku u kojemu je oko četiri stupnja.

Kod pripreme hrane treba paziti da se hrana dobro termički obradi jer bakterije brzo ugibaju na temperaturi iznad 70 Celzijevih stupnjeva. Opasna mogu biti nedovoljno obrađena jaja u kremama za kolače i domaćim majonezama, meko kuhana jaja, slabo pečeno meso i hrana koja dugo stoji izvan hladnjaka. Kuhanu hranu treba čim se ohladi staviti u hladnjak jer ne smije stajati izvan hladnjaka duže od dva sata. Kod podgrijavanja otprije kuhanoga jela treba se postići temperatura iznad 60 stupnjeva.

Također se mora odvojiti sirovo i gotovo jelo i ne smije se koristiti isti pribor (noževi, daske i slično) za sirovo i pečeno meso. Važno se i brinuti o higijeni, oprati hranu, čistiti posuđe i kuhinjske površine te prati ruke sapunom.

perfect-soft-boiled-egg

Meko kuhana jaja mogu biti izvor zaraze.

 

Tekst: Emina Mikulec, 7. b
Fotografije: internet

Povezani članci