PLANINARSKA DRUŽINA
Znate li što znači ime Vuzleki?

napisao Izvor Osmodec Urednik

Znate li što znači ime Vuzleki?

Prije godinu dana u našoj je školi osnovana izvannastavna družina Vuzleki. Radi se o planinarskoj družini koju vodi učiteljica Andreja Mrazović. Otkrijte čime se bave i koji su im ciljevi

vuzleki-1

Vuzleki na vrhu Vučjak na Sjevernom Velebitu.

Učiteljica prirode i biologije Andreja Mrazović više je godina aktivna članica Planinarskoga društva zajedno s prijateljicom Anom Jurković, učiteljicom prirode i biologije u OŠ „Vladimir Nazor”. Zajedno su došle na ideju osnivanja planinarske družine u svojim školama. Cilj im je bio pokazati djeci da se mogu zabaviti i u prirodi na svježem zraku, a ne samo u kući pred ekranima. Na grupi se uči o hrvatskim i svjetskim planinama, planinarskoj etici i pravilima ponašanja u planinama, planinarskoj opremi, vezanje čvorova i njihovo korištenje, osnove meteorologije i orijentacije i mnogo drugih zanimljivih stvari. Zasad družina broji 15-ak članova u našoj školi te 20-ak u „Nazoru”, a mogu se priključiti učenici od 6. do 8. razreda jer su planinarski izleti prenaporni za manju djecu.

Suradnja s nazorovcima i PD „Kalnik”

Planinarsku grupu učiteljice održavaju zasebno, svaka u svojoj školi i sa svojim učenicima, a na izlete idu svi učenici zajedno.

– Tako nam je lakše organizirati izlete, lakše popunimo autobus pa je i cijena putovanja niža. – objašnjava učiteljica Andreja.

Puno im pomaže i PD „Kalnik” Križevci. Prilikom pristupanja grupi učenici postaju i članovi planinarskog društva, a zauzvrat planinarsko društvo financira troškove prijevoza jednog izleta u školskoj godini. Kako roditeljima ne bi stvarali dodatne probleme te učinili planinarenje dostupnim svim učenicima, troškovi svakog izleta pokušavaju se svesti na minimum.

vuzleki-logo-web

Na logu družine slika je Staroga grada Kalnika.

Kajkavsko ime

Učiteljicama Andreji i Ani u odabiru imena za družinu pomogla je prijateljica, koja je predložila ime Vuzleki, što na kajkavskom znači čvorovi. A poznato je da su čvorovi vrlo  važni u planinarenju.

vuzleki-3

Vuzleki uče kako raditi vuzleke (čvorove).

Prvi izlet – na Kalnik

Prije prvog izleta vladalo je veliko uzbuđenje. Išlo se na Kalnik u prosincu prošle godine, koji je bio logičan izbor jer nam je to najbliža planina. Učenike su vozili njihovi roditelji. Osvojili su najviši vrh Vranilac, popeli se na Stari grad, igrali razne igre u prirodi, prepričavali kalničke legende i pekli kobasice na štapu.

Budući da im se izlet svidio, mali su planinari nagovorili i neke svoje prijatelje da se uključe u družinu. Čak su se i neki roditelji htjeli priključiti družini jer im se svidjelo boraviti u prirodi.

vuzleki-4

Planinari noće u šatoru.

Novi izazov

Drugi je izlet bio zahtjevniji, bili su na Sjevernom Velebitu i osvojili dva vrha, Zavižansku kosu i Vučjak, a posjetili su i Botanički vrt poznat po velebitskoj degeniji i sklonište za medvjede Kuterevo. Iako su bili vidno umorni, nitko nije rekao da ne može više ili da ga bole noge. Svi su bili jako hrabri.

vuzleki-2

Pri osvajanju Sjevernog Velebiti nitko se nije žalio da mu je teško.

Ove školske godine u planu je jednodnevni izlet na Klek, kolijevku hrvatskog planinarstva, koji će se najvjerojatnije organizirati u proljeće te vikend-kampiranje na Kalniku u 6. mjesecu.

Tekst: Emina Mikulec, 7. r.
Fotografije: iz albuma voditeljice družine

Povezani članci