IZLOŽBA „KRIŽEVAČKO KNJIŽNO BLAGO”
Velik interes za stare križevačke knjige

napisao Izvor Osmodec Urednik

Velik interes za stare križevačke knjige

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” otvorena je 24. listopada 2016. izložba  „Križevačko knjižno blago – Iz obiteljskih knjižnica”, čije su autorice učiteljice hrvatskoga jezika naše škole Danijela Zagorec i Martina Valec-Rebić  

krizevacke-knjigenas-660x330

Akcija prikupljanja starih izdanja otkrila je pravo blago križevčkih obiteljskih knjižnica.

Izložba „Križevačko knjižno blago – Iz obiteljskih knjižnica”, otvorena 24. listopada u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”, rezultat je višemjesečne potrage za starim izdanjima koje je pokrenuo Ogranak Matice hrvatske u Križevcima. Prijavilo se 28 obitelji i pojedinaca te su njihove vrijedne knjige uvrštene u katalog, koji su oblikovale četiri križevačke profesorice: Renata Husinec, Iva Rupčić, Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec.

Izložbu  je otvorio akademik Josip Bratulić, koji je pričao o značenju knjiga u obitelji te izrazio oduševljenje izložbom koja sadrži pregršt starih knjiga, časopisa, enciklopedija, atlasa i otalih izdanja. Riječi podrške uputio je i križevački dogradonačelnik Tomislav Katanović. O akciji skupljanja knjiga, samoj izložbi i katalogu govorile su profesorice Husinec, Valec-Rebić i Zagorec.

krizevacke-knjige7

Otvorenje izložbe privuklo je brojne ljubitelje knjiga.

Najstarije pronađene knjige su iz 18. st. (jedna iz 1712. i druga iz 1739.) i šest je naslova iz prve polovice 19. stoljeća. Od križevačkih izdanja najstarije su dvije knjige iz 1886. godine – Žumberačke elegije Jovana Hranilovića i Topografično-poviestne crte slob. i kr. grada Križevca Kvirina Vidačića.

– Otkrili smo da križevačke obiteljske knjižnice čuvaju i zahvaljujući ovoj akciji danas nam daju na uvid pravo malo knjižno blago, kako kaže i sam naziv izložbe. To blago svjedoči o kulturi, obrazovanju i interesima stanovnika našega grada tijekom nekoliko minulih stoljeća. – rekla je profesorica Valec-Rebić.

krizevacke-knjigeweb

Profesorica Martina Valec-Rebić s novinarkama Izvora.

Tekst: Mateja Miklečić, 5. r.
Fotografije: prigorski.hr

Povezani članci