MODA
Tenisice nastale prije 50 godina ponovno popularne

napisao Izvor Osmodec Urednik

Tenisice nastale prije 50 godina ponovno popularne

Vjerojatno ste zamijetili da su ove jeseni u našoj školi, baš kao i u svijetu, vrlo popularne Adidas Superstar tenisice. To je model koji se neprekinuto nosi već 50 godina, a danas su popularnije no ikad zahvaljujući poznatim osobama iz glazbenog i filmskog svijeta 

adidas

Tenisice Superstar dizajnirane su  još davne 1969. te se može reći da su jedan od najpoznatijih modela Adidas tenisica. Svoju popularnost duguju činjenici da su ih počeli najprije nositi košarkaši, pa glazbenici, a zatim su se pojavile i u popularnoj videoigri GTA III.

Prepoznatljive po trima crtama sa strane. Iako postoje u raznim bojama, najpopularnije su klasične bijele s crnim crtama. Odlično pristaju  uz svaku odjevnu kombinaciju i vrlo su udobne, pa se mogu nositi gotovo u svim prilikama. To su potvrdile i neke naše učenice, kojima su ove tenisice dio svakodnevnog školskog stylinga.

 

Početak Adidasa seže u vrijeme nakon Prvog svjetskog rata kada su braća Adolf i Rudolf Dassler osnovali tvrtku Gebrüder Dassler Schuhfabrik i počeli izrađivati sportsku obuću. Na IX. Olimpijskim igrama 1928. održanima u Amsterdamu tvrtka Gebrüder Dassler opremala je svega nekoliko sportaša da bi se nakon Olimpijskih igara u Berlinu 1936., nakon što je James Cleveland Jesse Owens, nosio sportske cipele izrađene u tvornici braće Dassler, tvrtka počela ubrzano razvijati. Ime Adidas tvrtka dobiva nakon Drugog svjetskog rata kada se braća Dassler poslovno razilaze; Rudolf osniva svoju tvrtku, danas poznatu Pumu, a Adolf nastavlja voditi staru kompaniju kojoj mijenja ime u Adidas – akronim nastao od njegova nadimka i prva tri slova prezimena.

Preuzeto s: https://shoebedo.com/hr/brand/adidas/

 

Tekst: Emina Mikulec, 7. r.
Fotografija: Lorena Hrković, 8. r.

Povezani članci