Top
KulturaŠkolska godina 2022./2023.

KUTAK IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ
Ivanine bajke potiču maštu

Ivanine bajke potiču maštu

Prelijepi učenički radovi nadahnuti Pričama iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić izloženi su u učionici hrvatskoga jezika

Naslovnice Ivaninih bajki i kocke pričalice

U učionici hrvatskoga jezika učiteljica Martina Iveković sa svojim je učenicima postavila kutak posvećen velikoj hrvatskoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić.  U kutku su prikupljeni i izloženi radovi koje su tijekom prošle nastavne godine izradili učenici šestih razreda, a tu su se našli i ilustracija te biografija Ivane Brlić-Mažuranić.

Prošlogodišnji šestaši sudjelovali su u nizu kreativnih zadataka na temu bajki Priče iz davnine. S učiteljicom Martinom Valec-Rebić izrađivali su kocke pričalice s prizorima iz Ivaninih bajki, a s učiteljicom Martinom Iveković umne mape (Ribar Palunko i njegova žena) te stripove (Jagor).

Uz obradu lektirnoga djela učenici 6. a i 6. b razreda imali su zadatak izraditi kocke pričalice na temelju pročitanih bajki. S pomoću kocaka na kojima su ilustrirali šest glavnih događaja, prepričavali su sadržaj bajki. Učenici 6. d razreda prema ideji učiteljica Senke Pleše i Martine Iveković na Likovnoj su grupi s voditeljicom Senkom Pleše osmislili naslovnicu, zapravo korice za bajku koju su sami odabrali. Tako su postali pravi mali ilustratori i kreativci, a njihovi radovi izgledaju toliko profesionalno da bi se s njima bez problema mogli pojaviti pred bilo kojim izdavačem.

Ivana Brlić-Mažuranić u Hrvatskoj je, kao i u svijetu, priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Prozvana je Hrvatskim Andersenom, a generacije čitatelja pamte ju po romanu Čudnovate zgode šegrta Hlapića i zbirki bajki Priče iz davnine koja osim što nas uči životnim vrijednostima i daje bogate moralne pouke, donosi i pregršt likova iz slavenske mitologije.

Tekst: Martina Iveković, prof.
Fotografije: Martina Iveković, prof.; MVR

Povezani članci
Predstava „500 ljeta Judite”

Povodom obilježavanja 500 godina od tiskanja djela Judite „oca hrvatske književnosti” Marka Marulića, učenici naše škole sa svojim su mentoricama pripremili 8. Read more

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci – Virtualni koncert i izložbe, šk. god. 2021./2022.

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci 20. svibnja 2022. obilježen je virtualnim koncertom i izložbama.