KUTAK IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ
Ivanine bajke potiču maštu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Ivanine bajke potiču maštu

Prelijepi učenički radovi nadahnuti Pričama iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić izloženi su u učionici hrvatskoga jezika

Naslovnice Ivaninih bajki i kocke pričalice

U učionici hrvatskoga jezika učiteljica Martina Iveković sa svojim je učenicima postavila kutak posvećen velikoj hrvatskoj književnici Ivani Brlić-Mažuranić.  U kutku su prikupljeni i izloženi radovi koje su tijekom prošle nastavne godine izradili učenici šestih razreda, a tu su se našli i ilustracija te biografija Ivane Brlić-Mažuranić.

Prošlogodišnji šestaši sudjelovali su u nizu kreativnih zadataka na temu bajki Priče iz davnine. S učiteljicom Martinom Valec-Rebić izrađivali su kocke pričalice s prizorima iz Ivaninih bajki, a s učiteljicom Martinom Iveković umne mape (Ribar Palunko i njegova žena) te stripove (Jagor).

Uz obradu lektirnoga djela učenici 6. a i 6. b razreda imali su zadatak izraditi kocke pričalice na temelju pročitanih bajki. S pomoću kocaka na kojima su ilustrirali šest glavnih događaja, prepričavali su sadržaj bajki. Učenici 6. d razreda prema ideji učiteljica Senke Pleše i Martine Iveković na Likovnoj su grupi s voditeljicom Senkom Pleše osmislili naslovnicu, zapravo korice za bajku koju su sami odabrali. Tako su postali pravi mali ilustratori i kreativci, a njihovi radovi izgledaju toliko profesionalno da bi se s njima bez problema mogli pojaviti pred bilo kojim izdavačem.

Ivana Brlić-Mažuranić u Hrvatskoj je, kao i u svijetu, priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Prozvana je Hrvatskim Andersenom, a generacije čitatelja pamte ju po romanu Čudnovate zgode šegrta Hlapića i zbirki bajki Priče iz davnine koja osim što nas uči životnim vrijednostima i daje bogate moralne pouke, donosi i pregršt likova iz slavenske mitologije.

Tekst: Martina Iveković, prof.
Fotografije: Martina Iveković, prof.; MVR

Povezani članci