LIK 2017.
Martina fotografija upućena na državno

napisao Izvor Osmodec Urednik

Martina fotografija upućena na državno 

Među deset najboljih radova na županijskoj razini natjecanja iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK, koji su odabrani za državno natjecanje, nalazi se i fotografija Marte Knežević iz 7. r. 

Viktor Horvat, Marta Knežević i Vinko Kamenarić s mentoricom Senkom Pleše

Ove godine domaćin županijskog natjecanja i izložbe učeničkih radova iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK, koja je otvorena 27. veljače u križevačkoj Likovnoj galeriji, bila je Osnovna škola „Vladimir Nazor” Križevci. Kao predstavnici naše škole sudjelovali su Vinko Kamenarić, Viktor Horvat i Marta Knežević (7. b) sa svojom mentoricom Senkom Pleše. Rad Marte Knežević odabran je kao jedan od deset najboljih te je upućen na državnu razinu.

Rad Marte Knežević

Na natjecanje je pristiglo 80 fotografija od kojih je prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Igor Brkić, prof. lik. kul i ak. kipar; Hrvoje Baltić, prof. lik kulture, Gordana Špoljar Andrašić, pov. umjetnosti  i Zoran Homen, prof. lik. odgoja, prof. arheologije, Saša Živković, prof. lik. kulture te Ana-Marija Smoljanec, mag. educ. art., kao tajnica povjerenstva, odabralo deset radova koji su predloženi na državnu razinu.

Već 19 godina za redom učenici osnovnih i srednjih škola se natječju iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna. Ovogodišnja tema za natjecanje iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna bila je zvučna slika, podtema „Ritam svjetla, ritam boje”. Zadatak učenika bio je uočiti, spoznati i vrednovati ulogu boje, svjetlosti, ritma, kontrasta, kompozicije i kadriranja u plošnom stvaranju dvodimenzionalnih radova u mediju klasične ili digitalne fotografije u boji.

Dodjela diploma i nagrada
Dodjela diploma i nagrada
Dodjela diploma i nagrada
Izložba radova
Izložba radova
Rad Vinka Kamenarića
Rad Viktora Horvata

Izložbu su posjetili i pogledali ostali učenici naše škole i evo nekih komentara:

Najbolja slika mi je ona s crvenim cvijetom. Pozadina je tamna i jasno se vidi kontrast između nje i cvijeta. Ima nekih koje mi se nisu svidjele. Jedna od njih je fotografija Jakova Juga jer je previše uređivana. Fotografije koje su previše uređivane mi se i inače baš ne sviđaju.

L. Š, 8. b

Na današnjem satu likovne kulture malo smo promijenili prostor i iz škole i učionice izašli u prostor gdje živi samo umjetnost. Posjetili smo našu križevačku galeriju i pogledali izložbu fotografija naših vršnjaka. Svaka  fotografija posebna je na svoj način, ali me se posebno dojmila fotografija Jakova Juga Nebo. Na fotografiji je veoma bio zanimljiv kontrast i kompozicija.

Elena Miklečić, 8. b

Posjet galeriji mi se jako svidio jer stvarno volim fotografije neba i prirode, a većina fotografija je bila upravo o tome.  Istaknula bih dvije fotografije, onu Danijele Krešić iz OŠ „Vladimir Nazor” i Jakova Juga iz OŠ „Braća Radić” iz Koprivnice.

 Petra Puškadija, 8. b

Svidjele su mi se fotografije s meni poznatim i svakodnevnim motivima jer su prikazani na drugačiji način. Jednostavno, a drugačije.

Dora Sokač, 8. b

Mene su dojmile sve fotografije, ali mi je ipak bila najzanimljivija fotografija Marte Knežević.

 Anamarija Žganec, 8. b

 Mali izlazak iz školske zgrade i posjet galeriji mi se svidio i mislim da je to jako dobro jer tako naučimo kako se treba ponašati na takvim mjestima, a i proširujemo znanje o likovnoj umjetnosti. Najviše me se dojmila slika neba Jakova Juga i zvonik naše katedrale Marte Knežević. Većina fotografija mi je bilo zanimljivo, ali bilo je i nekoliko koje mi se nisu svidjele.

Luka Dominik Pisačić, 8. b

Bilo je lijepo i inspirativno. Mislim da bi djeca trebala više ići u muzeje i galerije da saznaju i vide neke nove stvari. Najviše mi se svidio rad Jakova Juga iz Koprivnice.

Laura Pavlic, 8. b

Najbolja mi je bila fotografija s plavom pozadinom i narančastim cvijetom. Učenik je iskoristio par komplementarnog kontrasta. Stvarno je bila posebna.

Denisse Hasan, 8. b

Mene se najviše dojmio kontrast boja i prelijevanje istih na pojedinim fotografijama. Nemam posebnog favorita jer sve imaju svoju priču.

Karlo Ivančić, 8. b
Tekst i fotografije: Senka Pleše, dipl. uč.

Povezani članci