LITERARNI NATJEČAJ
Šimun i Lana nagrađeni za ljepotu zavičajne riječi

napisao Izvor Osmodec Urednik

Šimun i Lana nagrađeni za ljepotu zavičajne riječi

Na prvom međunarodnom literarnom natječaju „Ljepota zavičajne riječi” Šimun Ferendiš i Lana Srbljinović osvojili su nagrade i pohvale za svoje pjesme

Šimun Ferendiš i Lana Srbljinović s mentoricom Danijelom Zagorec

Učenici naše škole sudjelovali su u međunarodnom literarnom natječaju „Ljepota zavičajne riječi” koji je prvi put organizirao bjelovarski ogranak Hrvatskog pedagoško-književnog zbora. Šimun Ferendiš osvojio je 3. nagradu pjesmom Drvo, a Lana Srbljinović je pohvaljena za pjesmu Samoća. Mentorica im je bila profesorica Danijela Zagorec.

Tema natječaja bila je samoća, a poticaj za pisanje stihovi bjelovarskog pjesnika Željka Sabola. Na natječaj su pristigla 143 rada, i to 24 rada u kategoriji učenika nižih razreda osnovne škole, 87 radova u kategoriji viših razreda te 32 rada u kategoriji učenika srednjih škola. Nagradu je dobilo devet radova u tri kategorije, a još je 14 radova pohvaljeno.

Nagrađeni i pohvaljeni učenici viših razreda s mentorima

Svečanost dodjele nagrada održala se u utorak, 29. studenog u IV. osnovnoj školi Bjelovar. Započela je pjesmom Željka Sabola Simpatija koju je izveo zbor učitelja te škole, a zatim su pozdravne govore održali ravnatelj Nikola Margetić, predsjednica ogranka HPKZ-a Ornela Malogorski i Đurđa Adlešič uime Kulturnog vijeća Grada Bjelovara. Podatke o natječaju iznijele su Ornela Malogorski i Željka Kalabek, koje su osmislile i provele natječaj uz pomoć Suzane Turković. Stručno prosudbeno povjerenstvo činilo je jedanaest članica. U glavnome dijelu svečanosti učenici su pročitali svoje literarne radove i primili nagrade.

U scensko-glazbenom programu nastupila je učenica 2. a razreda Medicinske škole Bjelovar Sandra Bosanac koja je pročitala pjesmu Željka Sabola Kad izgovorim tvoje ime, a učenici Tehničke škole Bjelovar Petar Bajsić i Kristijan Pranjić otpjevali su i odsvirali pjesmu Ostala si uvijek ista, čije je stihove također napisao Željko Sabol.

Cilj je ovog natječaja podsjetiti ljude na slavnog bjelovarskog pjesnika koji je napisao mnoge pjesme za popularne pjevače, kao što su Mišo Kovač, Meri Cetinić, Arsen Dedić i mnoge druge.

Tekst: Klara Mihalić, 6. d
Fotografije: MVR

Povezani članci