LUCIJA KOVAČIĆ, UMJETNICA I SPORTAŠICA
„Volim sve što radim i to obogaćuje moj život”

napisao Izvor Osmodec Urednik

„Volim sve što radim i to obogaćuje moj život”

Lucija Kovačić, učenica 7. razreda naše škole, nedavno je imala svoju prvu samostalnu izložbu slika u Klubu kulture. No Lucija se osim slikanjem vrlo uspješno bavi i atletikom te pohađa glazbenu školu. Pročitajte što nam je sve ispričala o svojim hobijima  

Lucija je vrlo uspješna na različitim područjima.

Lucija Kovačić, učenica sedmog razreda, već četiri godine pohađa likovne radionice kod akademskog kipara Igora Brkića.

‒ Na radionicu idem svake subote. Radimo tako da odaberemo neki motiv s fotografije i crtamo ga u tehnici po odabiru, npr. u akvarelu, pasteli, temperi… Meni je najdraža tehnika akvarel ‒ otkrila nam je Lucija.

Svoj je dar za slikanje otkrila još prije no što je krenula u školu.

‒ Moj djed jako lijepo crta, ali nije imao mogućnosti ići na likovnu akademiju. I mama voli umjetnost, vrlo je kreativna, ukrašava kutijice i ostale predmete od drva. Vjerojatno sam od njih povukla te gene ‒ smatra Lucija.

Plakat izložbe

Prva samostalna izložba

Profesor Brkić pokrenuo je 2014. galeriju dječjih radova u Klubu kulture. Lucija je do sada  svoje radove izlagala na skupnim izložbama, a kako već duže vrijeme polazi radionicu, došla je na red i njezina prva samostalna izložba. Na otvorenju izložbe 17. veljače bilo je mnoštvo posjetitelja, a izložbu je otvorio gradonačelnik Križevaca Branko Hrg.

Gradonačelnik Branko Hrg i profesor Igor Brkić na otvorenju Lucijine izložbe.

‒ Na izložbi sam izložila dvadesetak slika u raznim tehnikama, a jedna od dražih mi je astronaut. U pasteli sam crtala uglavnom životinje. Nekoliko je slika u olovci, a najviše je akvarela, koji je moja najdraža tehnika ‒ objasnila je Lucija.

Osim učitelja Brkića, veliku podršku daju joj roditelji, prijatelji i učitelji iz škole.

‒ Bila sam vrlo uzbuđena i sretna. Počašćena sam što mi je izložbu otvorio gradonačelnik, a govor je održao i profesor Brkić. Na izložbi su bili moji prijatelji i neki učitelji, što mi puno znači ‒ otkrila je Lucija.

Lucijinu izložbu išli su pogledati i učenici 1. c i 4. b razreda sa svojim učiteljicama Ivkom Kajganić i Brankicom Salopek.

Učenici 1. c i 4. b na Lucijinoj izložbi

Brojne medalje svjedoče o sportskim uspjesima

Atletiku Lucija trenira već osam godina u Atletskom klubu Križevci s trenerom Dragom Palčićem. U sportske vode ušla je po uzoru na svog oca Draženka, koji je dugogodišnji nogometni sudac i tajnik Zajednice sportskih udruga Križevaca.

‒ Tata je poznavao trenera i tako sam jednom došla na atletiku. Svidjelo mi se i nastavila sam dolaziti na treninge. Postižem uspjehe na raznim natjecanjima i zahvaljujući njima imam puno prijatelja iz drugih gradova ‒ ispričala je Lucija.

Brojne Lucijine medalje

Na dvoranskom prvenstvu Hrvatske za kadete i kadetkinje, koje je održano 12. veljače u Rijeci, Lucija je bila jedina križevačka predstavnica. Osvojila je osmo mjesto u utrci na 60 metara u konkurenciji sedamdesetak atletičarki.

Dvoranskom prvenstvu Hrvatske za kadete i kadetkinje 2017.

Križevački uvjeti za treniranje atletike prilično su loši, ali uspjesi dolaze unatoč svim problemima.

‒ Treniramo atletiku na jako lošem stadionu i voljela bih da imamo atletsku stazu ‒ iskrena je Lucija.

Natjecanje Hrvatskog atletskog saveza u Čakovcu

Izvrsna pjevačica

Lucija pohađa i glazbenu školu još od drugog razreda i svira brač.

‒ Također idem na zbor i solfeggio, što mi oduzima dosta vremena, ali ja to volim pa nekako sve uskladim. Solfeggio malo manje volim od sviranja i pjevanja, ali mora se znati teorija da bi se moglo svirati i pjevati ‒ smatra Lucija.

Pohađa i pjevanje kod učiteljice Antonije Horvat Dunjko i prošle je godine imala svoj prvi nastup.

Pjevački nastup

Aktivnosti u školi

U školi su Luciji najdraži predmeti povijest i geografija. Također pohađa planinarsku grupu koju vodi učiteljica Andreja Mrazović.

‒ Volim sve što radim i to obogaćuje moj život. Škola mi je na prvom mjestu, a u budućnosti bih se voljela baviti sportom i likovnom umjetnošću ‒ priznala je Lucija.

Lucija s novinarima Izvora

Tekst: Glorija Radan, 8. r.
Fotografije: iz Lucijina albuma;
Martina Valec-Rebić, prof., uč. mentorica
 

Povezani članci