MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA SVE ŽRTVE HOLOKAUSTA
Protiv diskriminacije

napisao Izvor Osmodec Urednik

Protiv diskriminacije

Na satovima povijesti upoznajemo se s različitim vrstama diskriminacije: zbog religije, rase, narodnosti, spola… U petak, 27. siječnja, prisjetili smo se milijuna žrtava, najviše Židova, koje su tijekom Drugog svjetskog rata nacisti pokušali uništiti kao narod

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je rezoluciju o obilježavanju dana oslobađanja preostalih logoraša Auschwitza. Naime, dana 27. siječnja 1945. oslobođen je logor Auschwitz-Birkeanau u Poljskoj, a taj dan određen je kao Međunarodni dan sjećanja na sve žrtve holokausta i  obilježava se diljem Europe. Rezolucijom je upućen apel članicama Ujedinjenih naroda da potiču razvoj obrazovnih programa o povijesti Holokausta, da se i tako pomogne u aktivnostima i borbi protiv svih oblika mržnje i genocida. Tadašnji generalni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan tom je prilikom rekao: Tragedija nastala kao posljedica Holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se budemo sjećali, moći ćemo odati prikladnu počast žrtvama. Milijuni nedužnih Židova i pripadnika drugih nacionalnih manjina ubijani su na nezamislive barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu.”

Dan sjećanja na žrtve holokausta u našoj su školi obilježili  učenici 8. c, d i e razreda postavljanjem prigodnog panoa, gledanjem filma Dječak u prugastoj pidžami na satu hrvatskog jezika kod učiteljice Martine Iveković te predavanjem i analiziranjem brojnih izvora na satu povijesti koji im je održala učiteljica Vedrana Rađa. Istaknuto je da povijest u nama mora pronaći svoje učenike i da moramo reagirati na bilo kakav oblik diskriminacije.

Tekst i fotografije: Vedrana Rađa, prof.

 

Povezani članci