MEĐUNARODNI HAIKU SUSRET
Nikina pjesma pohvaljena u Rijeci

napisao Izvor Osmodec Urednik

Nikina pjesma pohvaljena u Rijeci

Na 3. Međunarodnom haiku susretu Vežica u Rijeci u konkurenciji od 469 haiku pjesama pohvaljena je pjesma učenice 7. razreda naše škole, Nike Pavlic. Nika i njezina mentorica Danijela Zagorec bile su na svečanoj dodjeli nagrada u OŠ Vežica

Nika s mentoricom Danijelom Zagorec

Učenica 7. razreda naše škole Nika Pavlic pohvaljena je na Međunarodnom haiku susretu Vežica u Rijeci. Nika je sa svojom mentoricom, profesoricom Danijelom Zagorec prisustvovala svečanosti dodjele nagrada, koja se održala 4. svibnja u OŠ Vežica.

Susret su otvorili polaznici Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples koja djeluje pri OŠ Vežica, a zatim su okupljene pozdravile koordinatorica natječaja, profesorica Mihovila Čeperić-Biljan i  ravnateljica škole Violeta Nikolić.

Natječaj se odvijao u dvije kategorije: haiku (kratka japanska pjesma od tri stiha; u prvom stihu ima pet slogova, u drugom sedam i u trećem pet slogova) te haiga (ilustrirani haiku). Svi nagrađeni i pohvaljeni haiku pročitani su na svečanosti, a haige su pročitane i izložene na prigodnoj izložbi.

Dodjela priznanja

Nikina se pjesma istaknula među 469 haiku pjesama koje su pristigle na natječaj. Haigi je pristiglo 208. Na natječaj su se javili učenici iz 40 osnovnih škola iz Republike Hrvatske te četiriju stranih država (Italije, Srbije, Njemačke te Bosne i Hercegovine).

Osam radova u užem krugu

‒ Naša se škola prijavila s desetak pjesama, a u uži krug ih je ušlo osam. Sve je počelo prošle godine na završetku projekta o Japanu, kada su moji učenici imali zadatak, na jednoj od radionica koju smo organizirali pod satom razrednika, napisati haiku pjesmu. Tijekom jednoga školskog sata svih dvadeset i troje učenika napisalo je svoje haiku pjesme koje su poslužile za izložbu u školi. Bilo je oko pedeset haiku pjesama od kojih smo napravili uži izbor i poslali ih u Rijeku na natečaj. ‒ ispričala nam je profesorica Zagorec.

Brojne pristigle radove pročitalo je povjerenstvo koje je napravilo uži izbor (haiku pjesnikinja Vilma Knežević, knjižničarka Verena Tibljaš i kulturologinja Lea Perinić). Zatim je glavni izbornik Robert Bebek, književnik i lektor, odlučio o nagrađenima u kategoriji haiku, dok je haige procijenila Zvjezdana Prohaska, viša savjetnica za likovnu kulturu u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Ispred izložbe haigi

Pjesma o srni

Uz slobodnu temu na koju se prijavila Nika, postoji i zadana tema, ove je godine ona bila trešnjin cvijet. U Nikinoj pjesmi pojavljuje se motiv srne.

‒ Kad je učiteljica Zagorec govorila o motivima koje možemo upotrijebiti u pisanju haiku pjesme, sjetila sam se kako sam jednom s tatom bila u lovu i kako smo s čeke vidjeli srnu. Tako sam odlučila da ću u pjesmi upotrijebiti taj motiv. Haiku mi nije teško pisati. Napisala sam sedam haiku pjesama. Razveselila sam se kad sam saznala da je moja pjesma nagrađena. ‒ otkrila je Nika.

Na livadi srna.
Sjena samotnog stabla
– najbolji prijatelj.

Japanski vrt

Osnovna škola Vežica jedina je škola u Europi koja ima japanski vrt. Vrt je otvoren 2013.

‒ Nakon susreta razgledale smo japanski vrt ispred škole. Kroz vrt ide mala staza koja vodi do drvene kućice za čaj. Ima nekoliko klupa na kojima se može uživati u pogledu na dva jezerca s malim vodopadom i potočić koji ih spaja. Tu je i puno lijepih biljaka, a sve je u vrtu od prirodnih materijala: kamena i drveta. Izlet u Rijeku završile smo posjetom Trsatu, gdje smo razledale crkvu i pojele sladoled. ‒ ispričala je Nika.

Koordinatorica Mihovila Čeperić-Biljan
Učenici Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples
Ravnateljica škole Violeta Nikolić
U iščekivanju dodjele
Izložba haigi
Domjenak
Nika i učiteljica Zagorec u japanskom vrtu s novinarkom Dunjom
Nika i učiteljica Zagorec u japanskom vrtu s glavnom urednicom Izvora, učiteljicom Rebić
Nika, Dunja i učiteljica Zagorec s ravnateljicom Nikolić
U japanskom vrtu
U japanskom vrtu

 

Tekst: Dunja Rebić, 4. r.
Fotografije: MVR

Povezani članci