MEŠTROVIĆ U KRIŽEVCIMA
Ivan Meštrović – križevački zet

napisao Izvor Osmodec Urednik

Ivan Meštrović – križevački zet

U Likovnoj galeriji Gradskoga muzeja u Križevcima prvi su put izložena djela slavnoga kipara Ivana Meštrovića. Budući da je taj svjetski poznati umjetnik s Križevcima povezan obiteljskim vezama, poseban je doživljaj bio vidjeti njegova djela u križevačkom muzeju

Skulptura Ante Katunarića i njegove obitelji

Križevčani su od 8. listopada do 6. studenog 2021. imali priliku prvi put u svojemu gradu razgledati djela Ivana Meštrovića, najvećeg i najpoznatijeg hrvatskog kipara. Izložba „Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika” otvorena je u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci. Izloženo je šesnaest Meštrovićevih skulptura koje pružaju uvid u njegove društvene, umjetničke i političke veze, a riječ je o ličnostima koje su ostavile trag u povijesti i kulturi mnogih naroda. Skulpture su prikupljene iz zbirki Muzeja Ivana Meštrovića, Gliptoteke HAZU, Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti i Galerije umjetnina.

Otvorenje izložbe

Izložbu je otvorio gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši kako je velika čast za naš grad biti prvim domaćinom ovakve izložbe. Naime, nakon Križevaca postav odlazi u Galeriju Arheološkoga muzeja u Zagrebu. Zatim su goste pozdravile Tea Hatadi, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci, i Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Atelijera Meštrović u Zagrebu.

Izložene skulpture predstavili su autorica izložbe Barbara Vujanović i Damir Gamulin, jedan od autora likovnog postava. Osim svjetskih velikana, među kojima se ističu ruski književnik Lav Nikolajevič Tolstoj i slavni francuski kipar Auguste Rodin, Meštrović je prikazao i slavne hrvatske ličnosti: umjetnike Tomislava Krizmana, Ante Katunarića, Vladimira Becića i Izidora Kršnjavoga, glumca Petra Branija, plesačicu Veru Čuče Milčinović te književnike Andriju Milčinovića i Vladimira Nazora. Izložbu prati bogato opremljeni katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.

Auguste Rodin
Vladimir Nazor
Vlaho Bukovac
Dorothy Una Ratcliffe
Andrija Milčinović
Vladimir Becić
Vera Milčinović
Lady Cunard
Tomislav Krizman

Meštrovićeva veza s Križevcima

Manje je poznato da je Ivan Meštrović s Križevcima povezan obiteljskim vezama. Od predsjednice Ogranka Matice Hrvatske u Križevcima, Renate Husinec, koja se desetljećima bavi istraživanjem povijesti i kulture našega grada, saznali smo da je Ivan Meštrović križevački zet. Ivan je oženio Križevčanku Olgu Kesterčanek, kćer značajnoga profesora šumarstva Frana Žavera Kesterčaneka. Kesterčanek je radio na Gospodarsko-šumarskom učilištu u Križevcima, a kasnije na Šumarskoj akademiji u Zagrebu, koja je osnovana njegovom zaslugom.

Olga i Ivan upoznali su se u Dubrovniku, gdje je Olga radila kao ljekarnica. Meštrović je zbog Olge ostavio Ružu, svoju prvu suprugu. Olga i Ivan civilno su se oženili 1928., a crkveno 1942. godine. Imali su četvero djece: Martu, Tvrtka, Mariju i Matu. Nadahnut Olginom ljepotom, Meštrović je 1935. izradio njezin mramorni portret, koji se ubraja u jedno od njegovih najljepših djela. Olgin lik prenio je i u brojna druga djela (Djevojka s violinom, Kontemplacija, Bogorodica s djecom). Olga je doživjela duboku starost, preminula je 1984. u devedesetoj godini života.

Je li Meštrović za života posjetio Križevce, trebalo bi još istražiti.

Mramorni portret Olge Kesterčanek
Ivan Meštrović i Olga Kesterčanek
Olga i Ivan sa sinovima Tvrtkom i Matom

Tekst: Dunja Rebić, 8. r.
Fotografije: Dunja Rebić, 8. r.; Galerija Meštrović

Povezani članci