Top
KulturaŠkolska godina 2021./2022.

MEŠTROVIĆ U KRIŽEVCIMA
Ivan Meštrović – križevački zet

Ivan Meštrović – križevački zet

U Likovnoj galeriji Gradskoga muzeja u Križevcima prvi su put izložena djela slavnoga kipara Ivana Meštrovića. Budući da je taj svjetski poznati umjetnik s Križevcima povezan obiteljskim vezama, poseban je doživljaj bio vidjeti njegova djela u križevačkom muzeju

Skulptura Ante Katunarića i njegove obitelji

Križevčani su od 8. listopada do 6. studenog 2021. imali priliku prvi put u svojemu gradu razgledati djela Ivana Meštrovića, najvećeg i najpoznatijeg hrvatskog kipara. Izložba „Ivan Meštrović – portreti suvremenica i suvremenika” otvorena je u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci. Izloženo je šesnaest Meštrovićevih skulptura koje pružaju uvid u njegove društvene, umjetničke i političke veze, a riječ je o ličnostima koje su ostavile trag u povijesti i kulturi mnogih naroda. Skulpture su prikupljene iz zbirki Muzeja Ivana Meštrovića, Gliptoteke HAZU, Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti i Galerije umjetnina.

Otvorenje izložbe

Izložbu je otvorio gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši kako je velika čast za naš grad biti prvim domaćinom ovakve izložbe. Naime, nakon Križevaca postav odlazi u Galeriju Arheološkoga muzeja u Zagrebu. Zatim su goste pozdravile Tea Hatadi, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci, i Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Atelijera Meštrović u Zagrebu.

Izložene skulpture predstavili su autorica izložbe Barbara Vujanović i Damir Gamulin, jedan od autora likovnog postava. Osim svjetskih velikana, među kojima se ističu ruski književnik Lav Nikolajevič Tolstoj i slavni francuski kipar Auguste Rodin, Meštrović je prikazao i slavne hrvatske ličnosti: umjetnike Tomislava Krizmana, Ante Katunarića, Vladimira Becića i Izidora Kršnjavoga, glumca Petra Branija, plesačicu Veru Čuče Milčinović te književnike Andriju Milčinovića i Vladimira Nazora. Izložbu prati bogato opremljeni katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.

Meštrovićeva veza s Križevcima

Manje je poznato da je Ivan Meštrović s Križevcima povezan obiteljskim vezama. Od predsjednice Ogranka Matice Hrvatske u Križevcima, Renate Husinec, koja se desetljećima bavi istraživanjem povijesti i kulture našega grada, saznali smo da je Ivan Meštrović križevački zet. Ivan je oženio Križevčanku Olgu Kesterčanek, kćer značajnoga profesora šumarstva Frana Žavera Kesterčaneka. Kesterčanek je radio na Gospodarsko-šumarskom učilištu u Križevcima, a kasnije na Šumarskoj akademiji u Zagrebu, koja je osnovana njegovom zaslugom.

Olga i Ivan upoznali su se u Dubrovniku, gdje je Olga radila kao ljekarnica. Meštrović je zbog Olge ostavio Ružu, svoju prvu suprugu. Olga i Ivan civilno su se oženili 1928., a crkveno 1942. godine. Imali su četvero djece: Martu, Tvrtka, Mariju i Matu. Nadahnut Olginom ljepotom, Meštrović je 1935. izradio njezin mramorni portret, koji se ubraja u jedno od njegovih najljepših djela. Olgin lik prenio je i u brojna druga djela (Djevojka s violinom, Kontemplacija, Bogorodica s djecom). Olga je doživjela duboku starost, preminula je 1984. u devedesetoj godini života.

Je li Meštrović za života posjetio Križevce, trebalo bi još istražiti.

Tekst: Dunja Rebić, 8. r.
Fotografije: Dunja Rebić, 8. r.; Galerija Meštrović

Povezani članci
DRŽAVNO PRVENSTVO U ATLETICI
Naše atletičarke devete

Na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava Republike Hrvatske u atletici za osnovne i srednje škole naša je ekipa djevojčica zauzela 9. Read more

MLADI PUTOPISCI
Putuju širom otvorenih očiju

Od 10 najuspjelijih putopisa koji su pristigli na natječaj „Putositnice” čak tri su napisale učenice naše škole – Lana Gršić, Read more