TERENSKA NASTAVA
U suncem okupanoj Rijeci

napisao Izvor Osmodec Urednik

U suncem okupanoj Rijeci

Naše osmaše poslužilo je vrijeme pa su za prelijepog sunčanog jesenskog dana posjetili svetište Majke Božje Trsatske, Astronomski centar Rijeka, Muzej grada Rijeke te Vilu Ružić

Pred Vilom Ružić

Osmi razredi naše škole išli su u četvrtak 14. listopada na terensku nastavu u Rijeku. Posjetili su svetište Majke Božje Trsatske, koje je jedno od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta. Slikali su se uz kip pape Ivana Pavla II. te se prošetali do Gradine i uživali u prekrasnome pogledu na Rijeku.

Trsatska gradina

U Astronomskom centru slušali su predavanje o meteorima i u planetariju gledali film o nastanku Zemlje. Na predavanju su naučili što su meteori, a što meteoriti, kad su najjače pogodili naš planet i koliko su bili opasni. Učenici su u planetariju ležali u foteljama i gledali film u kupoli iznad sebe.

U planetariju Astronomskoga centra Rijeka

Terenska nastava nastavila se posjetom Muzeju grada Rijeke gdje su učenici mogli vidjeti i čuti o povijesti palače u kojoj se muzej danas nalazi. Palača šećerane je upravna zgrada bivše rafinerije šećera u Rijeci, kasnije je u njoj bila tvornica duhana te u konačnici Tvornica motorne opreme i ljevaonica „Rikard Benčić”. Osim što su se upoznali s poviješću Rijeke, imali su priliku vidjeti i izložbu slika Gustava Klimta, slavnoga austrijskoga slikara i grafičara, koji je u mladosti naslikao tri slike za strop Hrvatskoga narodnoga kazališta u Rijeci. Učenicima je najzanimljiviju dio bila prostorija u kojoj su se na zidu održavale njihove sjene.

rbt

Za kraj dana učenici su posjetili i razgledali Vilu Ružić i njezino raskošno dvorište. To je bio dom Viktora Ružića i Nade Brlić Ružić, najstarije kćeri Ivane Brlić-Mažuranić, a danas se u vili čuva bogata ostavština triju obitelji: Brlić, Mažuranić i Ružić. Učenici su razgledali obiteljske portrete, namještaj te različite skupocjene uporabne predmete kao što je posuđe, nakit, igračke…  Vidjeli su i knjige, među kojima ima onih neprocjenjive vrijednosti, npr. rukopis Gundulićeva Osmana ili Levakovićev glagoljski misal.

Saznali su mnogo o Ivanu Mažuraniću, a čak su stajali kraj fotelje na kojoj je preminuo i slušali tekst koji je za sjećanje na djedovu smrt zapisala njegova unuka Ivana. Čuli su priču o ormaru koji je nastao od kreveta i o kutijici za cigarete koju je dobio Ivan Mažuranić. Trebao je napisati kraj svoje knjige Smrt Smail-age Čengića i njegov prijatelj ga je zaključao u sobu dok ne bude gotov. Davao mu je jednu po jednu cigaretu iz te kutije, a na kraju, kada je završio s pričom, dao mu je cijelu kutiju.

 

Više fotografija pogledajte ovdje:

Tekst: Lana Hegedić, 8. b
Fotografije: Luka Hrković, 8. c; Frano Hartman, 8. b;
Matej Dobrić, prof.; Gordana Horvat-Mesić, prof.;
Vedrana Rađa, prof.; MVR

Povezani članci