Top
Školska godina 2021./2022.Uspjesi

NATJEČAJ „MY RIGHTS, MY VOICE”
Modecima nagrada za najbolji video o dječjim pravima!

Modecima nagrada za najbolji video o dječjim
pravima!

Na natječaju o dječjim pravima „My Rights, My Voice” koji je propisalo Vijeća Europe u Strasbourgu učenici 6. a razreda s učiteljicama Senkom Pleše i Sandrom Poštić osvojili su nagradu za najbolji video

Učenici 6. a s mentoricama Senkom Pleše i Sandrom Poštić

Učenici 6. a razreda s učiteljicama Senkom Pleše i Sandrom Poštić osvojili su prvu nagradu za najbolji video na natječaju Vijeća Europe u Strasbourgu o dječjim pravima „My Rights, My Voice” (Moja prava, moj glas).  Na natječaju su mogli sudjelovati i djeca i mladi od 10 do 17 godina, a cilj je bio prikupiti i predstaviti videouratke na temu njihova razumijevanja prava djece. Rok za slanja radova bio je do 15. listopada, nakon čega  je slijedilo ocjenjivanje i odabir te konačno dodjela nagrada u Strasbourgu  od 18. do 20. studenoga.

Zadatak projekta bio je snimiti video u trajanju od dvije i pol minute u kojem djeca dižu glas za one koji to ne mogu. Video 6. a sastoji se od pet scena, odnosno sadrži deset prikaza djece kojima se prava ostvaruju i kojima se krše. U posljednjoj sceni svi sudionici zajedno sviraju i pjevaju završnu pjesmu koju je napisala i uglazbila učiteljica Poštić.

– Učiteljica Poštić i ja odlučile smo se odazvati ovom pozivu na natječaj jer obje smatramo da nam je dužnost i obaveza iskoristiti mogućnost koju imamo kao netko tko radi s djecom, podići svjesnost djece o njihovim pravima, koja se, nažalost, svakodnevno krše i oduzimaju širom svijeta. Želja nam je da naša djeca shvate, u usporedbi s drugom djecom čija se prava krše, koliko ipak imaju sretno i bezbrižno djetinjstvo te da na tome budu zahvalni. Zahvalni na svakodnevnim sitnicama koja se nama podrazumijevaju, a nažalost, te sitnice su velikom broju djece širom svijeta nedostižne. Ujedno nam je i cilj poučiti i pokazati našim učenicima da se trebaju i mogu boriti za slabije i za one koji to iz nekog razloga ne mogu.

Nas smo dvije većinu ljeta provele radno osmišljavajući scenarij, pripremale smo učionicu za snimanje, izrađivale scenografiju, pripremale, nabavljale i šivale kostime, pokušavale sve to pokriti financijski kako bi sve što smo osmislile uspješno realizirale. Nakon snimanja scena slijedila je poprilično komplicirana montaža koju je odradila učiteljica Poštić, a ja sam bila zadužena za dokumentaciju. Budući da je sve bilo na engleskom jeziku, tu nam je uskočila učiteljica Irena Horvat kojoj ovom prilikom zahvaljujemo. – rekla je učiteljica Pleše.

Proslava pobjede

Učenici i učiteljice bili su vrlo sretni i ponosni kad su saznali da su nagradu osvojili u jakoj konkurenciji od stotinjak pristiglih radova iz cijele Europe.

– Kada smo radili video, najvažnije mi je bilo da djeca steknu osjećaj da mogu utjecati i mijenjati svijet. A ovom pobjedom osvijestili su mogućnost da mogu doći do vrha ako se jako potrude, puno i predano rade, ne odustaju kod prepreka, idu i guraju do svojih krajnjih granica. Nakon uloženog truda i rada uvijek dolazi nagrada, a ona izaziva u nama zadovoljstvo te tako gradimo pozitivnu sliku o sebi, razvijamo samopouzdanje i poštovanje prema drugima. – istaknula je učiteljica Pleše.

– Presretna sam, oduševljena, jako sam ponosna na cijeli 6. a. Bili su, mogu reći, čak profesionalni. Bili su jako vrijedni, radili su naporno, ali su bili i jako kreativni, motivirani i to me jako veseli. Također, veseli me što me većina učenika pitala hoćemo li ponovno raditi takve projekte, znači da im se svidjelo. Nadam se da su nešto naučili i da su uživali kao što smo uživale učiteljica Senka i ja. Jako sam sretna zbog ove nagrade i ponosna na njihov rad. – izjavila je učiteljica Poštić.

 

Tekst: Magdalena Božić, 6. a
Fotografije: Senka Pleše, dipl. uč.

Povezani članci
DRŽAVNO PRVENSTVO U ATLETICI
Naše atletičarke devete

Na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava Republike Hrvatske u atletici za osnovne i srednje škole naša je ekipa djevojčica zauzela 9. Read more

MLADI PUTOPISCI
Putuju širom otvorenih očiju

Od 10 najuspjelijih putopisa koji su pristigli na natječaj „Putositnice” čak tri su napisale učenice naše škole – Lana Gršić, Read more