MJESEC HRVATSKE KNJIGE
Rea i Ivan čitali glagoljske tekstove na radiju

napisao Izvor Osmodec Urednik

Rea i Ivan čitali glagoljske tekstove na radiju

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige Rea Hrković i Ivan Devčić čitali su glagoljske tekstove, koji su u srijedu 23. listopada cijeli dan presijecali redoviti program Radio Križevaca. Ako niste čuli, poslušajte kako zvuče ti tekstovi!

Profesorica Valec-Rebić s Ivanom i Reom na snimanju.

U utorak 23. listopada na Radio Križevcima mogli su se tijekom cijeloga dana čuti ulomci iz odabranih glagoljičkih tekstova od 11. do 16. stoljeća: tekst Bašćanske ploče, ulomak iz Vinodolskoga zakonika, početak Ivanova evanđelja iz Prve hrvatskoglagoljske početnice, ulomke iz Zapisa popa Martinca iz Drugog novljanskog brevijara te ulomke iz pjesme Ženska ljubav iz Tkonskoga zbornika. Tekstove su čitali Rea HrkovićIvan Devčić (7. r.), dok su tekstove izabrale i učenike-čitače pripremile profesorice hrvatskog jezika Mateja Hrebak Martina Valec-Rebić.

Čitanje tekstova na radiju zajednički je projekt Gradske knjižnice Franjo Marković, OŠ Ljudevita Modeca i Radio Križevaca tijekom Mjeseca hrvatske knjige, koji se ove godine održao drugi put. Ove je godine glavna tema Mjeseca hrvatske knjige je Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe!, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

 

Tekst: Lea Štragelj, 8. r.
Fotografije: Martina Majdak, prof. (Gradska knjižnica Franjo Marković”)

Povezani članci