NAPREDOVANJE U ZVANJE
Četiri nove učiteljice mentorice i savjetnice

napisao Izvor Osmodec Urednik

Četiri nove učiteljice mentorice i savjetnice

U prvome polugodištu četiri su učiteljice napredovale u zvanje mentorica, savjetnica i izvrsna savjetnica. Čestitamo!

Nove mentorice i savjetnice

U Osnovnoj školi Ljudevita Modeca tijekom prvog polugodišta čak su četiri učiteljice napredovale u zvanje. Tako su učiteljice razredne nastave Ivanka Strmečki Baričević i Sandra Maurović postale učiteljice mentorice, zatim profesorica fizike Anica Hrlec postala je učiteljica savjetnica, a profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Darinka Šimunčić dosegla je najviše zvanje – učiteljica izvrsna savjetnica.

Za napredovanje u zvanju bili su gledani ovi kriteriji: organizacija i provedba natjecanja te mentorstvo učenicima, održavanje predavanja, radionica i edukacija, rad u stručnim vijećima, udrugama i sl., zatim pisanje stručnih članaka, nastavnih materijala i obrazovnih sadržaja, sudjelovanje i vođenje projekata, kao i unaprjeđenje rada škole i obrazovnog sustava u cjelini.

Ivanka Strmečki Baričević rođena je 1981. u Križevcima. Osnovnu i srednju školu (gimnaziju) završila je u Križevcima. Godine 2000. upisuje Učiteljsku akademiju u Zagrebu koju uspješno završava 2005. Svojim radom u osnovnoškolskom obrazovanju počinje kao učiteljica engleskog jezika u Osnovnoj školi „Sidonija Rubido Erdödy” u Gornjoj Rijeci. Nakon toga radi  na raznim zamjenama u gradu Križevcima a od siječnja 2006. zaposlena je u školi Ljudevita Modeca Križevci. Radi u Područnoj školi Apatovec u četverorazrednoj kombinaciji već dugi niz godina. Nekoliko godina bila je voditeljica Aktiva učitelja razredne nastave u matičnoj ustanovi. Također je obnašala i dužnost predsjednice Radničkog vijeća škole. Sudjelovala je i u raznim projektima i priredbama u organizaciji škole, a neke od najistaknutijih su „Čaroban svijet crtića” (2014.) i baletna bajka „Orašar” (2019./2020.). Zadnji projekt u kojem je sudjelovala je međunarodni projekt Mađarske i Hrvatske za darovitu djecu pod nazivom „GiftedHuHr” (2020. – 2021).
Nekoliko godina volontirala je u udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama „Maslačak” kao voditelj raznih edukativnih radionica. U svom radu stalno se stručno usavršava kroz razne webinare, aktive učitelja razredne nastave, županijska stručna vijeća i državne skupove u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Nekoliko puta i sama je održala edukacije za svoje kolege, učitelje razredne nastave.
U slobodno vrijeme voli pjevati te je svojedobno bila članica župnog zbora, Ženskog vokalnog sastava „Allegro” te Katedralnog zbora. Supruga je i majka dvoje djece.

Sandra Maurović rođena je u 1969. u Križevcima. Završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, OOUR Pedagogijske znanosti sa stručnim nazivom nastavnica razredne nastave.  Već 31 godinu radi u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca u Križevcima. Prvih šesnaest godina radila je u Područnoj školi Apatovac. Godinama vodi izvannastavnu aktivnost Dramsko-plesnu skupinu. Pripremala je učenike za mnoge nastupe. Od 2020. do 2022. godine bila je koordinator međunarodnog projekta „Naša mala knjižnica” te jedna od koordinatorica projekta „Zasadi drvo, ne budi panj” 2019. Sudjelovala je i kao mentor međunarodnog projekta „Čitanje ne poznaje granice-branje ne pozna meja” u školskoj godini 2018./2019. Godinama sudjeluje u državnom projektu Večer matematike (od 2013. do 2022.) te projektu Noć knjige. Vodila je učenike kao voditelj (mentor) na natjecanje  Festival matematike  (od 2015. do 2019.), na županijsko natjecanje iz matematike 2009. i 2023. te na županijsko natjecanje Lidrano 2012. i 2009. godine. Pisala je recenzije udžbenika Profil Kletta te sudjelovala u njihovu projektu „Hrvatski velikani”. Sudjelovala je s učenicima u ilustriranju knjige „Domoljublje i trublje” Josipa Petrlića Pjera 2012. Godinama pomaže u radu školskog tima za kvalitetu.
Jedan od važnijih projekata koje je provela bila je aukcija dječjih likovnih radova (54 likovna rada) za pomoć tadašnjem učeniku 2. razreda Emanuelu Kušecu, oboljelom od cerebralne paralize (2011. godine). Sakupili su 12.980 kuna. Kod učenika se trudi razvijati empatičnost, toleranciju i međusobnu suradnju.

Anica Hrlec rođena je u Kamešnici 1972. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1997. stekla je zvanje profesor fizike i kemije, a 2011. završava Sveučilišni interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Ekoinženjerstvo. Od 1996. do 2020. radila je kao nastavnica fizike u Srednjoj školi Vrbovec, a od 2020. kao učiteljica fizike u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci.
Od 2007. do 2020. bila je voditeljica Županijskog stručnog vijeća nastavnika fizike, u šk. godini 2015./2016. voditeljica Stručne radne skupine za izradu prijedloga Nacionalnog kurikuluma predmeta Fizika te voditeljica Nastavne sekcije Hrvatskog fizikalnog društva, a od 2010. do 2020. predsjednica Planinarskog društva Vrbovec. U školskoj godini 2015./2016. radila je na izradi prijedloga Nacionalnog kurikula predmeta Fizika.
Autorica je udžbenika i zbirke zadataka za prvi, drugi, treći i četvrti razred gimnazija, autorica zadataka na državnoj maturi iz fizike 2016./2017., 2017./2018. i 2018./2019., autorica zadataka iz fizike za natjecanje Znanstveni turnir u organizaciji OŠ Ljudevita Modeca   2021., autorica zadataka za osnovne škole za ispite Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja provedenih 2008., koautorica rada „ICT and teaching physics” 2016., recenzentica kurikula eksperimentalnog kurikula BAIke te zbirke zadataka „Fizika na državnoj maturi”.
Osim redovitog ostvarivanja ciljeva nastave fizike organizira projektnu nastavu u suradnji s drugim predmetima i predmetnim područjima (jezično, likovno, povijesno…). Organizira projekte u koje uključuje ne samo učenike, već i kolege i širu društvenu zajednicu ( projekti uz Godinu fizike, Ljepota fizike, Dan otvorenih vrata povodom Godine Nikole Tesle ili Godine astronomije, Dan otvorenih vrata za Dan škole). Mentorica je učenicima na natjecanjima.
Redovito se stručno usavršava na konferencijama i seminarima koje organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje.
Godine 2019. dobila je nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za postignuća u odgojno-obrazovnom radu i priznanje Zagrebačke županije za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike, a 2021. nagradu grada Vrbovca.

Darinka Šimunčić rođena je 1968. u Miholcu. Završila je Kineziološki fakultet u Zagrebu te dopunsku stručnu kvalifikaciju za rad u atletici (2000.). Radi u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca Križevci od 1993. kao učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture. Predsjednica je Školskog športskog društva „Izvor” od školske godine 1995./1996. te predsjednica Školskog sportskog saveza koprivničko-križevačke županije od 2011. Bila je voditeljica Aktiva učitelja tjelesne i zdravstvene kulture od 2003. do 2020. i voditeljica Stručnog vijeća Koprivničko-križevačke županije od školske godine 2005./2006. do 2009./2010. Redovito se stručno usavršava.
Članica je povjerenstava za organizaciju i provedbu međuopćinsko-gradskih, županijskih i poludržavnih natjecanja školskih športskih društava, inicijatorica je i organizatorica Križevačkih igara starih sportova, članica je povjerenstva za organizaciju Gradskih sportskih igara, predsjednica je Inicijativnog odbora za osnivanje Društva športske rekreacije Križevci, članica skupštine Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije. Bila je članica predmetnog povjerenstva u izradbi nastavnog plana i programa za tjelesnu i zdravstvenu kulturu u Zagrebu 2006. Sudjelovala je u provođenju obrazovnog istraživanja tijekom školske godine 2007./2008. i 2008./2009. Osnivačica je i članica Inicijativnog odbora Ženskog odbojkaškog kluba „Križevci” 2009. te tajnica kluba i trenerica I. i II. ekipe.
Sudjelovala je u brojnim aktivnostima i natjecanjima s učenicima (Dani Univerzalne športske škole u Zagrebu, međunarodno natjecanje Montenegro dance festival u Tivatu i Kotoru 2009., državna natjecanja na Krosu sportskih novosti u Zagrebu i na Čokolino višebojcu u Našicama 2010., državno natjecanje u krosu u Krapinskim toplicama 2015. te u sportskom plesu u Poreču 2021.). Sudjelovala je i na europskom prvenstvu u sportskoj gimnastici s učenikom s posebnim potrebama u Varšavi 1996., bila vanjski suradnik u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” Križevci u odjelu za djecu s posebnim potrebama od 1993. do 1998. te bila članica povjerenstva i predsjednica sudačke komisije u organizaciji i provedbi Državnog natjecanja u atletici – Specijalna olimpijada u Križevcima 1996.
Dobitnica je Diplome Hrvatskog kineziološkog saveza 2006., Godišnje nagrade za Obuku neplivača RH 2016., Zahvalnice za desetogodišnju provedbu i promidžbu programa Univerzalne sportske škole 2016., Priznanja za 25. godina provođenja Škole plivanja u Križevcima 2016.

Tekst: Filip Sučić, 5. c
Fotografija: MVR

Povezani članci