NATJEČAJ SFERICA
Teuta osvojila prvu nagradu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Teuta osvojila prvu nagradu

Između više od 2500 pristiglih likovnih radova na natječaju Društva za znanstvenu fantastiku SFera Teuta Šustić osvojila je 1. nagradu svojim radom na temu Utrka po Saturnovim prstenovima

Teuta s mentoricom Suzanom Balić

Na natječaju Društva za znanstvenu fantastiku SFera sudjelovala je sa svojim likovnim radom na temu Utrka po Saturnovim prstenovima učenica 2. b razreda Teuta Šustić pod vodstvom učiteljice Suzane Balić. Između više od 2500 pristiglih radova Teuta je osvojila 1. nagradu.

Nagrada SFerica dodjeljuje se u tri kategorije: za učenike od 1. do 4. razreda, 5. do 8. razreda te učenike srednje škole, a za svaku kategoriju zadane su po dvije teme. Teuta je u svoj rad uložila puno truda. Radila je tehnikom slikanja plastelinom na papiru. Stručni žiri prepoznao je njezin talent, maštovitost i kreativnost.

Dodjela nagrada održala se u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u subotu 14. svibnja, tijekom 44. Dana znanstvene fantastike – SFeraKon 2022., koji su zapravo svečana skupština Društva Sfera. SFeraKon je najstarija i najuglednija konvencija fantastike i znanstvene fantastike u ovom dijelu Europe, a ove e se godine održala 44. put za redom.

Nagrađeni učenici

Tijekom SFeraKona za ljubitelje znanstvenofantastičnog žanra održavaju se brojne radionice, predavanja, izložbe, predstavljanja, okrugli stolovi i drugo. Također je postavljena izložba nagrađenih likovnih radova, a prvonagrađeni literarni radovi objavljuju se u glasniku „Parsek”.

Društvo SFera djeluje kao udruga koja promiče fantastiku i znanstvenu fantastiku te potiče domaće SF stvaralaštvo kroz kulturne programe poput SFeradionice (radionice kreativnog pisanja), Lekt-SF-Ire (književnog kluba), SF Vintage (projekcija filmova s predavanja), Žanrovskog žrvnja (radionice kreativnog pisanja za učenike srednjih škola), predavanja u Sferi i SFerakona. Cilj društva je združiti ljude, prvenstveno djecu i mladež, koje interesiraju znanstvena fantastika te znanost općenito.

S likovima iz Zvjezdani ratova

SFera također dodjeljuje najstariju nacionalnu nagradu za domaća znanstvenofantastična djela – nagradu SFera. Nagrada SFera prva je i najstarija nacionalna žanrovska nagrada u Hrvatskoj, a dobiva se na svečanoj dodjeli u sklopu svečane skupštine Društva, središnjeg događaja SFeraKona. Već tradicionalno se istovremeno i ravnopravno kad i odraslima uručuju i nagrade SFerica pobjednicima dječjeg natječaja.

Teuta s mentoricom
uz svoj rad
s diplomom

Tekst i fotografije: Suzana Balić, uč. savj.

Povezani članci