GODINA MARKA MARULIĆA
Obilježili 500 ljeta Judite

napisao Izvor Osmodec Urednik

Obilježili 500 ljeta Judite

Veličanstvenom predstavom naši su učenici i učitelji obilježili Godinu Marka Marulića i njegove Judite, čije je obilježavanje Hrvatski sabor proglasio od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine

Zajednička fotografija svih sudionika priredbe

Povodom obilježavanja 500 godina od tiskanja djela Judite „oca hrvatske književnosti” Marka Marulića, učenici naše škole sa svojim su mentoricama pripremili 8. travnja u dvorani Hrvatskoga doma predstavu koja je gledateljima prikazala priču o ovoj biblijskoj junakinji.

Predstava je po uzoru na Marulov ep osmišljena u šest libara (scena), a započela je pripovijedanjem učenika sedmog razreda Klaudija Viška u ulozi Marka Marulića. Klaudio nas je uveo u priču i pojasnio nam kako je nastalo djelo „Judite” te zašto je u tom razdoblju povijesti bio silno potreban lik junaka, ali također koliko je bilo neobično u to vrijeme objaviti knjigu u kojoj je glavna junakinja ženski lik.

Klaudio Višak u ulozi Marka Marulića

Ubrzo se na sceni pojavio glavni zlikovac Holoferno, kojega je glumio Leon Cerovec, 8. r. Pokretom ruke na scenu je pozvao svoju vojsku koja je izvela ratnički ples čime su najavili napad na Juditin grad Betuliju. Vojnike su glumili učenici 6. a razreda: Emanuel Balen, Lovro Brkić, Martin Brkić, Domagoj Jelušić, Adrian Katanović, Mateo Šimeković, Gabriel Švagelj i Viktor Vrban.

Vojska pred Betulijom

Nakon vojske na scenu stupa glavna junakinja Judita, koju je odlično utjelovila učenica osmog razreda Dunja Rebić. S njom je došla i njezina sluškinja Abra, koju je glumila Sara Juršetić. Abra pomaže Juditi da se lijepo odjene i bogato uresi kako bi zavela neprijateljskoga vojskovođu Holoferna. Nakon što je Judita uređena, otpjevala je pjesmu Green sleeves.

Abra uređuje Juditu

U četvrtoj sceni učenice 6. a razreda Ines Čevisek, Dora Devčić, Gabriela Dokić, Magdalena Ištok, Tena Petrus, Pia Sertić, Marta Sokolić i Sara Vučković otplesale su ples djevica. Plesom se najavljuje Juditino zavođenje Holoferna.

Ples djevica 

U petome libru događa se najnapetiji dio priče o Juditi. Judita dolazi u Holofernov šator gdje se on gosti sa svojim vojnim zapovjednicima, koje su igrali učenici osmog razreda Marin Vručina i Nikola Kekez Tariba. Holoferno poziva Juditu da im se pridruži u gozbi, a kad se Holoferno napije i zaspi, Judita mu odsiječe glavu. Na taj je način spasila svoj grad jer je neprijateljska vojska pobjegla ostavši bez vođe.

Gozba u Holofernovu šatoru

Posljednje libro činila je virtualna likovna izložba učenika naše škole koji su izradili portrete Marka Marulića, oblikovali od različitih materijala Juditine cipelice te oslikavali stranice iz epa Judita.

Tijekom cijele predstave učenici Magdalena Božić, 6. r. i Tin Jembrek, 8. r. u ulozi dječaka i djevojčice iz suvremenoga doba komentirali su događaje na sceni usmjeravajući gledateljima pozornost na određene događaje i raspravljajući o tome što će se dalje događati.

Učiteljice koje su s učenicima osmislile i pripremile predstavu su Senka Pleše, Sandra Poštić, Martina Valec-RebićDanijela Zagorec. Kostime vojnika izradili su učitelji Sanja Vujić i Jasmin Ibrahimagić. Da sve bude na sceni u svoje vrijeme, pobrinuli su se scenski tehničari Davor Stovrag, Martin Ivšak, Ivan Brezovec i Dino Novosel. Na kraju bismo zahvala ide i Pučkom otvorenom učilištu na ustupanju dvorane i Turističkoj zajednici grada Koprivnice na kostimima.

 

Tekst: Mirjam Balen, 8. b
Fotografije: Lana Hegedić, 8. r.;
Sandra Poštić, prof.; MVR; TB; Milan Mimi Petić

Povezani članci