POP-UP IZLOŽBA
Predstavljanje križevačke baštine

napisao Izvor Osmodec Urednik

Predstavljanje križevačke baštine

U križevačkoj Likovnoj galeriji naši su učenici na zanimljiv i kreativan način pokazali koliko poznaju baštinu svojega grada

Predstavu „Na tržnici” izvela je družina Isusovi učenici

U srijedu 13. travnja, od 10 do 13 sati u križevačkoj Likovnoj galeriji održana je pop-up izložba o baštini Križevaca koju su pripremili učenici i učitelji naše škole. Na izložbi su prikazani likovni radovi s motivima križevačkih znamenitosti i slavnih osoba, stripovi na temu križevačkih legendi, makete zgrada i kuća, plakati o životu u prošlosti te plakat s pjesmama i podatcima o župi Gornja Glogovnica. Uz prikaz plana grada na plakatu Ulicama moga grada učenici su stavili kutiju s pitanjima za izvlačenje, kao i praznu kutiju za pitanja posjetitelja. Izložene su i učeničke fotografije s natječaja Križevci okom kamere.

Maketa križevačke građanske kuće koja se nalazi u blizini škole

Posjetitelji su mogli odigrati poznatu igru križić-kružić načinjenu od drveta ili saznati više o učeničkome projektu Stare mjere, u kojemu su učenici pisali priče i recepte s nekadašnjim mjerama. Glagoljaši su izradili maketu osam crkvenih tornjeva, koja je sastavljena od crteža svake križevačke crkve, a na poleđini je napisano nešto o toj crkvi na glagoljici.

Tijekom izložbe puštao se film Križevački bunari koji su snimili učenici 7. d razreda, a koji je nagrađen 1. nagradom na natječaju Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske”, te film o zaštićenim kulturnim dobrima grada Križevaca. Osim filmova puštala se i pjesma Križevci, grade moj koju su napisali i snimili učenici naše škole.

Osim raznolikih i kreativnih multimedijalnih radova, učenici su pripremili i kratki program za otvorenje izložbe. Isusovi učenici izveli su igrokaz „Na tržnici” na kajkavskom narječju, a učenici Područne škole Glogovnica odjenuli su narodne nošnje i pročitali nekoliko narodnih pjesama iz svojega kraja.

Predstavljanje župe Gornja Glogovnica

Aktivnost koja je izazvala najviše pozornosti bila je prezentacija starih sportova koju su izvele učenice 6. b. Posjetitelji su imali priliku okušati se u gađanju lonca, hodanju na štulama, guranju kotača i ostalim već pomalo zaboravljenim dječjim igrama.

Igre starih sportova

Učenici su radove i točke pripremili pod vodstvom svojih učiteljica i učitelja: Valentine Jurišić, Gordane Podravec, Sandre Maurović, Jelene Kuzijev, Marine Ferendiš, Vedrane Rađe, Anice Hrlec, Nine Drakulić, Mateja Dobrića, Martine Iveković, Darinke Šimunčić, Senke Pleše i Martine Valec-Rebić.

Tekst: Magdalena Božić, 6. a
Fotografije: Vedrana Rađa, prof.; Valentina Jurišić, vjerouč.;
MVR

Povezani članci