Top
PredstavljamoŠkolska godina 2022./2023.

ODRED IZVIĐAČA „KALNIK” KRIŽEVCI
Izviđaštvo kao stil života

Izviđaštvo kao stil života

Čak tridesetak učenika naše škole pohađa izvanškolsku aktivnost izviđače, stoga smo odlučili saznati više o tome pokretu 

Izviđači uče mnoge praktične vještine

Članovi Odreda izviđača „Kalnik” Križevci dolaze iz osnovnih škola s područja grada Križevaca: OŠ „Vladimir Nazor”, OŠ Ljudevita Modeca, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci te OŠ Sveti Petar Orehovec. Članovi također dolaze iz četiri srednje škole te s Učiteljskog fakulteta.

Odred izviđača „Kalnik” osnovan je 1952. Starješina Odreda je Stjepan Vrhovec, a načelnica Maja Ljubojević. Sastanci se održavaju subotom u zgradi iza Vatrogasnog doma. Na sastancima novi članovi uče vezati čvorove, signalizaciju, dešifriranje, orijentaciju… Pjevaju se izviđačke pjesme, igraju razne igre, razgovara, uči i zabavlja.

Izviđači s načelnicom Majom Ljubojević (desno)

Izviđački pokret 

Izviđači su ljudi koji vole prirodu i koji znaju živjeti u njoj, a prava definicija izviđačkog pokreta jest da je to neprofitno odgojno-obrazovni pokret za djecu i mlade koji je otvoren za sve bez obzira na spol, porijeklo, rasu i vjeroispovijest. Djeluje u skladu sa svrhom, načelima i metodom koje je osmislio osnivač, Sir Robert Badden Powell.

– Od izviđača se očekuje da budu dobri ljudi. Na sastancima se uči, igra, pjeva i dobro zabavlja. Uče se razne discipline: vezanje čvorova, signalizacija zastavicama, Morseova abeceda, orijentacija u prirodi i još puno toga. – objasnila je Maja Ljubojević.

Izviđači su podijeljeni u odrede. Svaki odred ima svog starješinu i načelnicu. Podijeljeni su i po starosti: učenici 1. – 4. razreda osnovnih škola zovu se poletarci i pčelice, a učenici 5. – 8. razreda izviđači i planinke (mlađi i starije). Srednjoškolci su istraživači, a stariji od njih su brđani i brđanke.

Pečenje kobasica na logorskoj vatri

Izviđač aktivno primjenjuje svoje znanje i nesebično ga dijeli s drugima. Prilagođava se uvjetima, mjestu i potrebama. Izviđaštvo je način života, pomoć mladim ljudima u izgradnji vlastitog društvenog i duhovnog života kroz zabavu i razonodu. Izviđači puno putuju, održavaju razna natjecanja i druže se s ostalim izviđačima iz Hrvatske. Na natjecanjima pokazuju svoje znanje i vještine. Za usvojeno znanje i vještine dobivaju značke. Izviđači pomažu jedni drugima. Imaju svoju himnu, a svaki odred imaju svoju zastavu i poklič.

– Kazne u izviđačima ne postoje, ali ako dođe do neposluha ili ruganja, dođe do opomena. Tri opomene znače oduzimanje marame, a za nju trebaju ponovo dati zavjet. – ističe Maja Ljubojević.

Izviđači peku palačinke

Križevački izviđači aktivni u prošloj godini

Križevački izviđači u prošloj su godini bili vrlo vrijedni, sudjelovali su u brojnim aktivnostima od kojih ćemo izdvojiti tek neke.

U nedjelju 27. veljače 2022. pridružili su se akciji čišćenja park-šume Župetnice. Organizator akcije je udruga Zeleno Prigorje. Iako je vrijeme bilo hladno, počele su čak padati i krpe snijega, to ih nije obeshrabrilo.

Izviđači su se 23. srpnja 2022. uputili u Lovinac u Lici na 11. Smotru izviđača pod sloganom „Putokaz za bolji svijet”. Učili su o pionirstvu, preživljavanju i radu u zajednici, izrađivali patrolnu i jatnu zastavu, smišljali pokliče, zabavljali se uz logorsku vatru, filmsku večer i karaoke.

Organizirali su 24. Jesensko okupljanje izviđača na Kalniku 8. listopada 2022. Izviđači i istraživači imali su natjecanje u izviđačkim disciplinama (šatori, čvorovi, prva pomoć, ispit o Kalniku, Križevcima i Savezu izviđača Hrvatske, orijentacija i signalizacija), dok su se poletarci prošetali do Starog grada Kalnika gdje su ih dočekale zanimljive igre.

Sudjelovali su 22. listopada 2022. u Varaždinu u okupljanju izviđača u Varaždinu, pretežno učenika osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Cilj akcije bio je upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu uz pomoć plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama.

Prvu subotu u prosincu proveli su u Krapini na manifestaciji „Krapini za rođendan 2022.”. Družili su se sa starim prijateljima, upoznali neke nove, natjecali se u raznim igrama i disciplinama, a za kraj posjetili su i Muzej krapinskih neandertalaca. U Križevce su se vratili radosni jer je ekipa „Orlovi” osvojila 1. mjesto.

U prosincu su održali radionice na kojem su izrađivali božićne ukrase, a zatim su građanima na ulici darivali svoje radove.

Troje članova križevačkih izviđača putovalo je sa Savezom izviđača Hrvatske 10. prosinca 2022. u Beč kako bi donijeli betlehemsko svjetlo u našu domovinu i grad, a 18. prosinca predali su svjetlo vjernicima župe sv. Ane.

Na Badnjak su organizirali tradicionalno okupljanje i druženje na kojemu su dodijelili mnogo zasluženih zahvalnica i pohvalnica, igrali se, plesali i slavili najradosniji kršćanski blagdan.

Sve što rade izviđači, može se pratiti na njihovoj Facebook stranici. Na kraju pozivamo zainteresirane da se pridruže izviđačima jer izviđaštvo dopunjuje školu i obitelj u stvarima koje su za njih neizvedive. Izviđaštvo otkriva svijet izvan zidova učionice, potiče želju za istraživanjem, otkrivanjem i znanjem.

Tekst: Arianna Crnčić, 5. r.
Fotografije: Odredi izviđača „Kalnik” Križevci

Povezani članci
Predstava „500 ljeta Judite”

Povodom obilježavanja 500 godina od tiskanja djela Judite „oca hrvatske književnosti” Marka Marulića, učenici naše škole sa svojim su mentoricama pripremili 8. Read more

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci – Virtualni koncert i izložbe, šk. god. 2021./2022.

Dan škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci 20. svibnja 2022. obilježen je virtualnim koncertom i izložbama.