ODRED IZVIĐAČA „KALNIK” KRIŽEVCI
Izviđaštvo kao stil života

napisao Izvor Osmodec Urednik

Izviđaštvo kao stil života

Čak tridesetak učenika naše škole pohađa izvanškolsku aktivnost izviđače, stoga smo odlučili saznati više o tome pokretu 

Izviđači uče mnoge praktične vještine

Članovi Odreda izviđača „Kalnik” Križevci dolaze iz osnovnih škola s područja grada Križevaca: OŠ „Vladimir Nazor”, OŠ Ljudevita Modeca, Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci te OŠ Sveti Petar Orehovec. Članovi također dolaze iz četiri srednje škole te s Učiteljskog fakulteta.

Odred izviđača „Kalnik” osnovan je 1952. Starješina Odreda je Stjepan Vrhovec, a načelnica Maja Ljubojević. Sastanci se održavaju subotom u zgradi iza Vatrogasnog doma. Na sastancima novi članovi uče vezati čvorove, signalizaciju, dešifriranje, orijentaciju… Pjevaju se izviđačke pjesme, igraju razne igre, razgovara, uči i zabavlja.

Izviđači s načelnicom Majom Ljubojević (desno)

Izviđački pokret 

Izviđači su ljudi koji vole prirodu i koji znaju živjeti u njoj, a prava definicija izviđačkog pokreta jest da je to neprofitno odgojno-obrazovni pokret za djecu i mlade koji je otvoren za sve bez obzira na spol, porijeklo, rasu i vjeroispovijest. Djeluje u skladu sa svrhom, načelima i metodom koje je osmislio osnivač, Sir Robert Badden Powell.

– Od izviđača se očekuje da budu dobri ljudi. Na sastancima se uči, igra, pjeva i dobro zabavlja. Uče se razne discipline: vezanje čvorova, signalizacija zastavicama, Morseova abeceda, orijentacija u prirodi i još puno toga. – objasnila je Maja Ljubojević.

Izviđači su podijeljeni u odrede. Svaki odred ima svog starješinu i načelnicu. Podijeljeni su i po starosti: učenici 1. – 4. razreda osnovnih škola zovu se poletarci i pčelice, a učenici 5. – 8. razreda izviđači i planinke (mlađi i starije). Srednjoškolci su istraživači, a stariji od njih su brđani i brđanke.

Pečenje kobasica na logorskoj vatri

Izviđač aktivno primjenjuje svoje znanje i nesebično ga dijeli s drugima. Prilagođava se uvjetima, mjestu i potrebama. Izviđaštvo je način života, pomoć mladim ljudima u izgradnji vlastitog društvenog i duhovnog života kroz zabavu i razonodu. Izviđači puno putuju, održavaju razna natjecanja i druže se s ostalim izviđačima iz Hrvatske. Na natjecanjima pokazuju svoje znanje i vještine. Za usvojeno znanje i vještine dobivaju značke. Izviđači pomažu jedni drugima. Imaju svoju himnu, a svaki odred imaju svoju zastavu i poklič.

– Kazne u izviđačima ne postoje, ali ako dođe do neposluha ili ruganja, dođe do opomena. Tri opomene znače oduzimanje marame, a za nju trebaju ponovo dati zavjet. – ističe Maja Ljubojević.

Izviđači peku palačinke

Križevački izviđači aktivni u prošloj godini

Križevački izviđači u prošloj su godini bili vrlo vrijedni, sudjelovali su u brojnim aktivnostima od kojih ćemo izdvojiti tek neke.

U nedjelju 27. veljače 2022. pridružili su se akciji čišćenja park-šume Župetnice. Organizator akcije je udruga Zeleno Prigorje. Iako je vrijeme bilo hladno, počele su čak padati i krpe snijega, to ih nije obeshrabrilo.

Izviđači su se 23. srpnja 2022. uputili u Lovinac u Lici na 11. Smotru izviđača pod sloganom „Putokaz za bolji svijet”. Učili su o pionirstvu, preživljavanju i radu u zajednici, izrađivali patrolnu i jatnu zastavu, smišljali pokliče, zabavljali se uz logorsku vatru, filmsku večer i karaoke.

Organizirali su 24. Jesensko okupljanje izviđača na Kalniku 8. listopada 2022. Izviđači i istraživači imali su natjecanje u izviđačkim disciplinama (šatori, čvorovi, prva pomoć, ispit o Kalniku, Križevcima i Savezu izviđača Hrvatske, orijentacija i signalizacija), dok su se poletarci prošetali do Starog grada Kalnika gdje su ih dočekale zanimljive igre.

Sudjelovali su 22. listopada 2022. u Varaždinu u okupljanju izviđača u Varaždinu, pretežno učenika osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Cilj akcije bio je upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu uz pomoć plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama.

Prvu subotu u prosincu proveli su u Krapini na manifestaciji „Krapini za rođendan 2022.”. Družili su se sa starim prijateljima, upoznali neke nove, natjecali se u raznim igrama i disciplinama, a za kraj posjetili su i Muzej krapinskih neandertalaca. U Križevce su se vratili radosni jer je ekipa „Orlovi” osvojila 1. mjesto.

U prosincu su održali radionice na kojem su izrađivali božićne ukrase, a zatim su građanima na ulici darivali svoje radove.

Troje članova križevačkih izviđača putovalo je sa Savezom izviđača Hrvatske 10. prosinca 2022. u Beč kako bi donijeli betlehemsko svjetlo u našu domovinu i grad, a 18. prosinca predali su svjetlo vjernicima župe sv. Ane.

Na Badnjak su organizirali tradicionalno okupljanje i druženje na kojemu su dodijelili mnogo zasluženih zahvalnica i pohvalnica, igrali se, plesali i slavili najradosniji kršćanski blagdan.

Sve što rade izviđači, može se pratiti na njihovoj Facebook stranici. Na kraju pozivamo zainteresirane da se pridruže izviđačima jer izviđaštvo dopunjuje školu i obitelj u stvarima koje su za njih neizvedive. Izviđaštvo otkriva svijet izvan zidova učionice, potiče želju za istraživanjem, otkrivanjem i znanjem.

Tekst: Arianna Crnčić, 5. r.
Fotografije: Odredi izviđača „Kalnik” Križevci

Povezani članci