PREDAVANJE I NATJECANJE
Mihaela, Ivan i Leonarda najviše znaju o Domovinskome ratu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Mihaela, Ivan i Leonarda najviše znaju o Domovinskome ratu

Nakon što su u listopadu slušali predavanje o Domovinskome ratu naši su se učenici pripremali za kviz znanja i pobijedili ekipe iz OŠ „Mihovil Pavlek Miškina” iz Đelekovca i  OŠ Franje Viktora Šignjara iz Virja

domovinski 3

Leonarda, Mihaela i Ivan s plaketama

Krajem listopada umirovljeni pukovnik Đuro Škvorc i umirovljeni policajac Nino Čeredar održali su  osmašima naše škole predavanja o ulozi postrojbi s područja Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu. Radi se o aktivnosti u sklopu projekta Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata pod nazivom „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata”, kojoj je cilj pobliže upoznati učenike s tijekom, uzrocima i posljedicama Domovinskoga rata.

Zanimljivim pričama o svojem ratnom putu predavači su zaokupili pozornost učenika, a ni njihove uniforme nisu prošle nezapaženo.

domovinski 1

Predavanje za osmaše

Sat u 8. e razredu snimala je ekipa Hrvatske radiotelevizije, a prilog s izjavama naših učenika bit će prikazan na 1. programu HRT-a u emisiji Veterani mira 20. prosinca 2014. u 12.25.

Kviz znanja

Nakon predavanja uslijedila je priprema učenika za natjecanje. Trebalo je svladati gradivo o Domovinskom ratu općenito te o postrojbama iz naše županije. Nije bilo lako uz sve vojničke kratice poput POtrbr, POtrd, mpoad i slično, ali tročlana ekipa naše škole, u sastavu Mihaela Slunjski, Ivan Kozumplik i Leonarda Ljutić (8. e), plasirala se na završno natjecanje.

Kviz znanja „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata” održan je 5. prosinca u OŠ „Vladimir Nazor” u Križevcima, a uz našu ekipu sudjelovale su ekipe iz OŠ „Mihovil Pavlek Miškina” iz Đelekovca i  OŠ Franje Viktora Šignjara iz Virja. Naši su učenici nstavili stopama prošlogodišnje ekipe i osvojili ekipno prvo mjesto. Ivan Kozumplik pojedinačno je osvojio prvo, a Mihaela Slunjski drugo mjesto. Učenike je pripremila učiteljica Vedrana Rađa.

domovinski 4

Mihaela, Leonarda i Ivan s umirovljenim pukovnikom Đurom Škvorcom

Za sve su natjecatelje i njihove mentore organizatori (Podružnica UDVDR Koprivničko-križevačke županije) pripremili prigodne poklone, koje su im uručili zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Tomislav Katanović, ratni zapovjednici križevačkih postrojbi brigadir Darko Kereša i pukovnik Zvonko Beljo i predsjednik Podružnice UDVDR Koprivničko-križevačke županije Siniša Pavlović.

domovinski 2

Ivan prima nagradu za prvo mjesto

 

Tekst: Dora Rebić, 8. a
Fotografije: Vedrana Rađa

Povezani članci