5. SABOR MALIH GLAGOLJAŠA
Vikend uz glagoljicu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Vikend uz glagoljicu

U rujnu su naše učenice Marta Knežević (5. b), Dora Rebić (8. a) i Ema Golubić (7. a) s učiteljicom Martinom Valec-Rebić sudjelovale na 5. Festivalu „Slovo rogovsko” ‒ Saboru malih glagoljaša „Ajmo dico glagoljati” u Sv. Filipu i Jakovu

sabor 1

Križevačke glagoljašice na 5. Saboru malih glagoljaša

Na 5. Festivalu „Slovo rogovsko” , koji se  odvijao od 12. do 20. rujna, po prvi put smo sudjelovale i nas tri križevačke  glagoljašice. Tijekom Festivala odvijale su se brojne aktivnosti, kao što su radionice, predavanja, koncerti, izložbe, predstavljanja knjiga i časopisa, i to u više mjesta: u Sv. Filipu i Jakovu, Biogradu, Murteru i Tkonu.

Predstavljanje knjige i časopisa

Naše sudjelovanje započelo je u petak 19. rujna. Kad smo se smjestile u apartman u turističkom naselju u Sv. Filipu i Jakovu, uslijedio je ručak, odmor i kupanje. Navečer smo posjetile Zavičajni muzej Biograd na Moru u kojem se održavalo predstavljanja drugog broja časopisa Udruge glagoljaša Zadar Slovo rogovsko te predstavljanje knjige Glagoljica za osnovce naše učiteljice Martine.

sabor 2

O knjizi “Glagoljica za osnovce” govorile su Biserka Draganić i autorica, naša učiteljica Martina

Kreativno izražavanje

U subotu ujutro trebala se u  crkvi sv. Mihovila održati misa uz pučke pivače iz Tkona, no zbog nevjerojatno obilne kiše misa se nije mogla održati. Prava je pustolovina bila kad smo pokušale doći do crkve. Završila je tako da smo sušilom za kosu sušile cipele!

Kasnije su se u kinodvorani održavale različite kreativne radionice: izrada glagoljičnog binga (voditeljica Ljiljana Kadija Pulić), oslikavanje platnenih vrećica (voditeljice Đurđa Tesla i Blanka Horvat), izrada cvjetnih aranžmana (voditeljica Željkica Aralica), izrada masaka od gipsa (voditeljice Elvira Katić, Jasmina Brižić i Željka Diklan), izrada magneta za hladnjak tehnikom pirografije (voditeljica Silvana Šebalj Mačkić), izrada ambalaže metodom otiskivanja (voditeljica Josipa Banić) te transfer slike na drvenu podlogu (voditeljica Snježana Hranić).

sabor 8

Tehnika pirografije

Svatko je mogao odabrati radionicu u kojoj će sudjelovati, stoga sam ja odabrala radionicu izrade maski. Maska se radi od gipsanih traka koje se koriste u medicini i nije nimalo ugodno biti model. Kad se maska osuši, oslikava se bojama i ukrašava glagoljičnim slovima. Moja je maska bila prekrasna, ali morat ćete mi vjerovati na riječ jer je, nažalost, moja maska nestala. Nakon pauze za ručak vratile smo se u dvoranu i maske jednostavno nije bilo. Očito se nekome jako svidjela!

sabor 3

Izrada maske od gipsa

Nakon neuspjelog pokušaja pravljenja maske priključila sam se radionici u kojoj se učio transfer slike na drvenu podlogu. Izradila sam otisak Bašćanske ploče. Iskušale smo se i u pirografiji, tehnici spaljivanja drveta posebnom spravom, u kojoj je posebno uspješna bila Dora koja je napravila pet magnetića ispisanih glagoljičkim slovima i ukrasima po želji. Marta je isprobala tehniku otiskivanja i izradila je kutijicu za poklon iscrtanu glagoljicom.

sabor 10

Izrada ambalaže metodom otiskivanja

Glagoljaška misa

Sljedeći dan, u nedjelju 21. rujna, uputili smo se na Murter gdje se održala glagoljaška misa koju je predvodio fra Izak Špralja iz samostana franjevaca trećoredaca iz Zaglava, a glagoljaške napjeve pjevali su pučki pivači. Slušati pučke pivače koji čuvaju stari način pjevanja i napjeve iz davne prošlosti, poseban je doživljaj.

Vožnja latinskim idrom

Nakon mise, podijelili smo se u skupine i ukrcali se na stare hrvatske jedrenjake pod nazivom idra, koji su davno prije služili ribarima za lov na srdele. Pola sata smo se vozili i odmarali na suncu uz zvukove valova i galebova.

sabor 7

Na jedrenjaku pod nazivom latinsko idro

Kasnije smo svratili do osnovne škole u Murteru gdje smo pogledali izložbu radova tamošnjih sudionika  Sabora. Nakon ručka smo se pozdravili sa svim sudionicima i krenuli kući.

Sve su nas te brojne aktivnosti  u organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov, Male škole glagoljice Sv. Filip i Jakov, Zavičajnog muzeja Biograd i Udruge glagoljaša Zadar oduševile i pružile nova znanja. Nadamo se pozivu i sljedeće godine!

 

Tekst: Ema Golubić, 7. a
Fotografije i videozapisi: Dora Rebić, 8. a; Marta Knežević, 5. b; Martina Valec-Rebić

Povezani članci