PREDAVANJE ZA RODITELJE
Sport je vrlo važan za djecu u razvoju

napisao Izvor Osmodec Urednik

Sport je vrlo važan za djecu u razvoju

Obilježavanje Europskoga tjedna sporta u našoj je školi započeto predavanjem za roditelje učenika prvoga razreda o dobrobitima sporta na zdravlje djece

Psihologinja Sanela Štubelj, liječnik ortoped Milan Šijan i profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Marjana Fržović

U sklopu Europskog tjedna sporta održan je 24. rujna u sportskoj dvorani roditeljski sastanak za roditelje učenika prvoga razreda. Roditeljima su profesorica Marjana Fržović, psihologinja Sanela Štubelj i liječnik Milan Šijan govorili o važnosti bavljenja sportom u dobi djece od 7 do 10 godina.

Prvu prezentaciju održala je profesorica tjelesne i zdravstvene kulture Marjana Fržović. Govorila je o važnosti tjelesne aktivnosti, bolestima, elementima bitnima za pravilan rast i razvoj djeteta. Predstavila je i prošlogodišnji projekt Svi na sport u kojem je sudjelovalo 264 učenika od 1. do 4. razreda. U jednom danu na jednom mjestu djeca su vidjela osam sportova. Učiteljice su dobile listiće  na kojem su pisali termini treninga. Nakon mjesec dana profesorica je provela anketu i otkrila da se 41 dijete počelo baviti nekim od ponuđenih sportova. Ove će se godine također održati projekt, i to u utorak 28. rujna.

Nakon profesorice Marjane na red je došla psihologinja Sanela Štubelj. Psihologinja je govorila o povezanosti sporta i psihološkog zdravlja, o stresu i samopouzdanju. Djeca koja se bave sportom imaju veću otpornost na stres i veća samopouzdanje. Sport poboljšava učenje i funkcioniranje mozga.

Milan Šijan, liječnik i ortoped, objasnio je da sport poboljšava kvalitetu sna i smanjuje probleme s debljinom. Istaknuo je da je sport važan za djecu u razvoju, djeca koja se bave sportom imaju razvijenije kosti. Također, sportaši manje odustaju i uporni su.

Predavači su se potrudili osvijestiti roditeljima važnost sporta za djecu pa je velika šteta što odaziv roditelja na ovo korisno predavanje nije bio veći.

 

Tekst: Iva Koprić, 6. b
Fotografije: Leon Cerovec, 8. c; MVR

Povezani članci