PROMICANJE MATEMATIKE
3. Festival matematike u našoj školi

napisao Izvor Osmodec Urednik

3. Festival matematike u našoj školi

Naša škola pridružila se 15. svibnja 3. Festivalu matematike koji se izvorno održava u Lipiku, ali ove godine  omogućeno je da se organizira u samoj školi sudionika

treci festival matematike 4

Mali matematičari rješavaju zadatke

Na 3. Festivalu matematike matematikom se bavilo 58 učenika od 3. do 8.razreda. Osim matične, sudjelovale su i područne škole Veliki Raven i Križevačka Poljana. Također smo ugostili 10 učenika 6. razreda OŠ Žitnjak koji su sa svojim učiteljem došli upoznati Križevce jer nisu imali mogućnosti otići do Lipika. Kratkom prezentacijom upoznali smo ih s našom školom. Za razbijanje treme riješili su nekoliko matematičkih zagonetki vezanih za Ljudevita Modeca. Na  Festivalu matematike pridružio nam se i kolega u mirovini Marijan Garac.

treci festival matematike 2

Učiteljice Gordana Podravec, Sanja Vujić i učitelj u mirovini Marijan Garac pazili su na natjecatelje

Ovo natjecanje posebno je zanimljivo jer osim pojedinačnog ima i kategoriju grupnog natjecanja. Kategorije su 34, 56 i 78, a u  grupi su po četiri učenika od kojih najviše troje može biti iz višeg razreda. Tako učenici koji čine ekipu nisu iz istog razreda, a ne moraju biti ni iz istog odjeljenja, pa čak ni škole. Takvim načinom rješavanja zadataka razvija se suradnja između učenika jer zadataka je puno i nisu lagani. Potrebno je dobro rasporediti posao u grupi i dogovarati se o taktici rješavanja jer točan odgovor donosi 5 bodova, netočan 0, a neriješen 2 boda, tako da se ponekad bolje „isplati” ne riješiti zadatak ako  grupa nije spremna preuzeti rizik netočnog odgovora.

Nakon natjecanja, za sudionike je organiziran ručak te odlazak na izložbu i  u muzej. Sljedeći Festival najavljen je za 20. svibnja 2016. i nadamo  se da ćemo uspjeti okupiti sve zainteresirane škole u našoj okolici.

treci festival matematike 5

Natjecalo se 58 učenika

Rezultati grupnoga natjecanja

Kategorija 34
Prva je ekipa u sastavu: David Lučki, Hana Benko i Matej Pavić (njihova članica Sofija Krnjak je zakasnila na natjecanje, ali i u „krnjem” sastavu bili su najbolji. Posebne čestitke!)

Kategorija 56
Prva je ekipa u sastavu:  Karlo Ivančić, Luka Dominik Pisačić, Hrvoje Jembrek i Mika Krmpotić

Kategorija 78
Prva je ekipa u sastavu: Mateo Kovačić, Luka i Marin Meštrović  i Domagoj Tomičević

Rezultati pojedinačnoga natjecanja

5. razred: Bruno Matej Ljutić i Julija Nekić
6. razred: Lana Barišić, Branimir Beus i Luka Vuković (svi iz OŠ Žitnjak)
7. razred: Lovro Bošnjak
8. razred: Katarina Hubzin

treci festival matematike 3

Na Festivalu su bili i gosti iz OŠ Žitnjak

Svima natjecateljima čestitke i pohvale na trudu koji su uložili u svoj rad. Zahvala svim učiteljicama i učiteljima koji su pripremili učenike i sudjelovali u organizaciji Festivala, a posebno ravnatelju Draženu Bokanu koji je uvijek spreman dati potporu matematičkim događanjima u našoj školi.

Tekst i fotografije: Gordana Podravec, prof.

Povezani članci