PUTOVANJE U DARUVAR I PAKRAC
Izlet kao nagrada za odličan uspjeh

napisao Izvor Osmodec Urednik

Izlet kao nagrada za odličan uspjeh

Učenici koji su prošlu školsku godinu završili s odličnim uspjehom, za svoj su rad i trud nagrađeni izletom u Daruvar i Pakrac

daruvar-1

Spomenik braniteljima u Daruvaru

U petak 14. listopada učenici 8. razreda OŠ Ljudevita Modeca, OŠ „Vladimir Nazor” i OŠ „Sveti Petar Orehovec” sudjelovali su na stručno-edukacijskom izletu u zapadnu Slavoniju u organizaciji Udruge „Hrvatski vitezovi – ratni veterani 91” uz pratnju razrednika i profesora povijesti. Dva autobusa odlikaša krenula su iz Križevaca u 8,00 sati, da bi nakon sat i pol vožnje stigli do spomenika braniteljima Daruvara, gdje im je Miljenko Car, policajac koji je sudjelovao u Domovinskom ratu, održao predavanje.

Domovinski rat u Daruvaru

Saznali su da je Domovinski rat u području Daruvara započeo 19. srpnja 1991. kada je u Purnici, općina Sirač, iz zasjede izvršen oružani napad na specijalnu policiju. Sljedećeg dana ubijeno je troje policajaca u neposrednoj blizini Parka grofa Jankovića. Pobunjenim srpskim policajcima u prodoru u Daruvar suprotstavile su se snage specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske. Dana 20. kolovoza srpski su agresori izvršili minobacački napad na grad. Mjesni Česi, najbrojnija manjina u Daruvaru, stali su u obranu grada, tako da su u početnoj fazi Domovinskog rata Česi činili 30% dragovoljaca gradske obrane.

Tijekom rata na grad Daruvar palo je na stotine granata, izvršena mnogobrojna avionska raketiranja i bacanja bombi krmača, te je u više navrata iz aviona na rubna mjesta grada bačena „bijela paučina”, za koju se i danas ne zna o kakvom se kemijskom otrovu radi. Početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku srpski su pobunjenici držali važnu stratešku točku za kontrolu istočnog dijela Daruvara i širega predgrađa -Vezmarovu kulu. Hrvatski branitelji oslobodili su je 29. rujna 1991.

Sve do vojno-redarstvene akcije Bljesak četnici su se u više navrata ubacivali na oslobođena područja, a najstrašniji je od tih upada onaj u mjesto Vukovje i odvođenje civila u Batinjsku Rijeku.

daruvar-4

Spomen-obilježje Trokut

Bitka za Trokut

Nakon predavanja slijedio je dolazak do „Trokuta”, gdje su položili vijence i zapalili svijeće.

„Trokut” je lokalni naziv za nekadašnji motel između Novske i Lipika, koji se tamo nalazi i danas, ali u ruševnom stanju. Za vrijeme rata bio je strateški važna lokacija kako za Hrvatsku vojsku, tako i za neprijatelja. S njegova mjesta nadzirao se cijeli teritorij novaljskog kraja oko Baira, Lovske, Brezovca te Donjeg Čaglića. Kako je za operaciju Orkan ’91 bilo planirano kretanje trima pravcima, nezaobilazna točka kretanja bio je taj motel na pomoćnom pravcu orijentacije. Bitka za „Trokut” završila je 29. listopada.

Nakon predavanja učenici su posjetili Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu u kojem su mogli vidjeti odjeću kakvu su nosili vojnici i oružje kakvim su se služili u ratu. U kapelici u Kusonjama, koja je podignuta u spomen na poginule branitelje na pakračko-lipičkom bojištu, zapalili su svijeće. Nakon obilaska Muzeja i spomen-kapelice u Kusonjama organiziran je domjenak u restoranu KTC.

 

Tekst: Elena Miklečić, 8. b
Fotografije: Petra Kačarovski, prof.

Povezani članci