RUDI ANTOLIĆ, OBARAČ RUKU
Križevački tigar nastupio na Svjetskom prvenstvu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Križevački tigar nastupio na Svjetskom prvenstvu

Učenik 8. razreda naše škole Rudi Antolić sudjelovao je na 42. Svjetskom prvenstvu u obaranju ruke za osobe sa invaliditetom i postigao zapaženi uspjeh

Rudi Antolić

Rudi Antolić učenik je 8. razreda naše škole. Od 24. studenoga do 3. prosinca prošle godine sudjelovao na 42. Svjetskom prvenstvu u obaranju ruke za osobe sa invaliditetom u Bukureštu (Rumunjska), gdje je osvojio visoko 6. mjesto na natjecanju desnom rukom i 10. mjesto lijevom rukom.

Počeo se baviti obaranjem ruku kad je spoznao da ima vrlo snažne ruke. Naime, Rudiju su noge slabije, pa je bio prisiljen više upotrebljavati ruke, koje su s vremenom postale prilično jake. Uključio se u križevački Klub za obaranje ruku „Tigar” koji je član Hrvatskog saveza za obaranje ruku, a postao je i reprezentativcem Hrvatske u kategoriji osoba s invaliditetom za stajaće obaranje.

Reprezentacija Hrvatske

Desnica jača od ljevice

Rudi ima 82 kilograma pa je na Svjetskom prvenstvu sudjelovao u kategoriji juniora 55+. To znači da su svi natjecatelji iznad 55 kilograma, pa sve do 120, koliko je imao najteži natjecatelj. Tamo je bio najmlađi. Teško mu je bilo natjecati se protiv starijih, a osobito teško s onima koji su od njega teži dvadesetak kilograma.

Natjecanje desnom rukom

U Rudijevoj kategoriji bilo je dvanaest natjecatelja. Prvi dan nakon natjecanja lijevom rukom Rudi je bio žalostan zbog osvojenoga 10. mjesta. Nadao se boljemu plasmanu. Drugi dan desna mu je ruka bila bolja nakon savjeta trenera, što je Rudiju podiglo raspoloženje pa je osvojio 6. mjesto. Tim je rezultatom zadovoljan. Svjestan je da mnogi natjecatelji jako puno treniraju da bi uopće uspjeli doći na takvo natjecanje. Iz Hrvatske je bilo ukupno četrnaest natjecatelja, a iz nekih zemalja čak dvjestotinjak.

Rudi (desno) s protivnikom

Rudi je putujući na Svjetsko prvenstvo iskusio let avionom. Prvi let Zagreb – Beč bio mu je pomalo neugodan, ali kasnije let Beč – Bukurešt i povratni let preko Frankfurta bili su mnogo bolji. Svidio mu se pogled na oblake, no priznaje da je imao čudan osjećaj u želucu kod polijetanja.

Križevački tigar

Rudi trenira dva puta tjedno u Klubu „Tigar”. Na početku treninga je zagrijavanje, zatim trening u teretani, a onda obaranje ruku. Do ovog natjecanja nije trenirao kod kuće, ali sada su mu roditelji naručili stol, pa će i kod kuće moći trenirati jer je to ipak potrebno za bolji rezultat. Obaranje ruku bit će uvršteno u olimpijski sport 2028. godine. Uz redovito treniranje Rudi vjeruje da će jednoga dana nastupiti i na olimpijadi.

Pomoć asistentice

Od prvoga razreda Rudiju u školi pomaže asistentica Silvija Pokos. Njezina je pomoć neprocjenjiva jer pomaže Rudiju i nakon škole svojim savjetima i sugestijama. Što se tiče školskih predmeta, Rudiju su najzanimljiviji hrvatski jezik i tjelesna kultura, dok ga izvan škole zanimaju traktori. Ako u hobije spada ljubav prema traktorima, kaže, to je još jedan njegov hobi.

 

 

 

 

Povezani članci