SVJETSKI DAN VODA
Film o križevačkim bunarima osvojio prvu nagradu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Film o križevačkim bunarima osvojio prvu nagradu

Svjetski dan voda protekao je u veselom ozračju, a vrhunac radosti donijelo je saznanje da je film o križevačkim bunarima, koji su snimili polaznici dodatne nastave kemije i fizike, osvojio prvu nagradu na natječaju Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske”

Obilježavanje Svjetskog dana vode uz plakat i kušanje vode aromatizirane voćem

Raznim zanimljivim aktivnostima u našoj je školi obilježen Svjetski dan voda (22. ožujka). Polaznici dodatne nastave kemije i fizike snimili su, uz pomoć profesora Mateja Dobrića i profesorica Anice Hrlec i Nine Drakulić, videouradak s kojim su sudjelovali na natječaju Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske” i osvojili prvu nagradu. Svake godine zadana je druga tema, a tema za 2022. godinu bile su „Podzemne vode”, stoga su učenici snimili film o križevačkim bunarima i njihovoj važnosti u prošlosti. U snimanju film sudjelovali su učenici Nikola Kekez Tariba, Vedrana Podravec, Ema Horvat, Luka Hrković, Nikola Novosel, Karlo Jašarović, Hana Fržović, Lana Capek i Zara Kirin.

Kako napraviti vodu s okusom

Također, učenici su izradili plakat koji objašnjava kako izraditi pokus s površinskom napetošću vode i kako napraviti vodu s okusom bez šećera. Svatko je imao priliku i kušati vodu aromatiziranu voćem.

Svoje znanje o vodi učenici su provjerili u edukativno-zabavnome kvizu, na kojemu je najbolji rezultat postigao Andrija Tinodi iz 8. c. Za nagradu je dobio paket kalničke vode.

Za pobjedu u kvizu o vodi Andrija Tinodi dobio je paket Kalničke vode

I trećaši učili o vodi

Svjetski dan voda obilježili su i učenici 3. b razreda s učiteljicom Natašom Majnarić, i to uz pomoć Dorotee i Ane iz Centra za mlade. Izvele su nekoliko pokusa i  djeca su saznala nešto novo o vodi. Na kraju radionice bio je kratki kviz. Pitalica je bila napravljena u zagonetkama, a odgovori su bili pojmovi povezani s vodom. Nagrade su bile slatke, Kiki bomboni pravedno podijeljeni u timovima, a pobjednici su dobili narukvice.

Ideja je obilježavanja Svjetskog dana voda skretanje pozornosti ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode za piće.

Tekst: Dunja Rebić, 8. b
Fotografija: Anica Hrlec, prof.;
Nataša Majnarić, uč.; MVR

Povezani članci