SVJETSKI KUP U ITALIJI
Izniman uspjeh križevačkih mažoretkinja

napisao Izvor Osmodec Urednik

Izniman uspjeh križevačkih mažoretkinja

Dora Devčić, Magdalena Jelušić, Ana Marenčić, Sara Marenčić, Leona Pavleković i Mia Stankovski križevačke su mažoretkinje, ujedno i učenice naše škole, koje su ostvarile izvanredne uspjehe na Svjetskom kupu u Italiji 

Mia Stankovski i Iva Prpić, Dora Devčić i Emma Antolić i trenerice Ella Lučki i Rosanna Tinodi nakon nastupa

Sudjelovanjem na Svjetskom prvenstvu u Italiji sredinom studenog pod vodstvom predsjednice Vjere Devčić te trenerica Elle Lučki, Rossane Tinodi i Saše Zente križevačke mažoretkinje ostvarile su izvrsne uspjehe. Među njima nastupalo je pet djevojčica koje pohađaju našu školu: Dora Devčić, Magdalena Jelušić, Ana Marenčić, Sara Marenčić, Leona Pavleković i Mia Stankovski.

Solo i duo nastupi

Dora Devčić osvojila je 4. mjesto izvedbom točke u kategoriji solo štap. Nastupila je, također, i s Emmom Antolić, bivšom učenicom naše škole, u kategorijama duo štap i duo pompon te su osvojile dva 3. mjesta. Emma je nastupala u još dvije kategorije: solo akrobatik štap i solo pompon, te osvojila 1. i 6. mjesto.

– Za natjecanje smo se pripremale od 6. mjeseca, od europskog prvenstva. U Zagrebu je u 9. mjesecu bilo svjetsko prvenstvo, ali nismo išle kako bismo se pripremale za svjetski kup. To nam je puno pomoglo jer smo imale vremena fokusirati se na koreografije. Neke plesove smo same izmislile jer su trenerice imale puno posla s glazbom i uniformama. Na svakom treningu smo po kategorijama ponavljale i uvježbavale koreografije. Kada smo došle u Italiju, bile smo toliko nervozne da smo ponavljale plesove u sobama. Ja sam ponosna jer su i suci komentirali da smo se dosta poboljšale od 6. mjeseca. Bilo nam je drago što smo postigle takve rezultate jer nikada nismo imale toliko uspjeha na svjetskoj razini. Suci su bili jako zadovoljni s našom usklađenosti. U mini formacijama su ih jako zadivili pojedini elementi koje neki ne mogu napraviti, a mi smo to ove godine usavršile, npr. zvijezda bez ruku. Na proglašenju rezultata svira himna države iz koje dolaze pobjednici. Ove godine je jako puno svirala hrvatska himna! – ispričala je Dora Devčić.

Dora Devčić i Emma Antolić

Mia Stankovski izvela je nastup u kategoriji solo štap te osvojila 7. mjesto, a s Ivom Prpić zauzela je još i 3. i 5. mjesto izvedbama duo štap i duo pompon.

– Nastupala sam četiri puta: jednom solo, dva dua i veliku formaciju. Najteže mi je bilo plesati solo jer sam sama na pozornici i sve su oči uprte samo u mene. No i u grupi nije baš lako jer se treba dobro znati uskladiti. – otkrila je Mia Stankovski.

Mia Stankovski (desno) s kolegicom Ivom Prpić

Velika formacija

Najveći uspjeh ostvarile su i kadetkinje koje su otplesale veliku formaciju štap i osvojile 1. mjesto. Tu su nastupile četiri djevojčice iz naše škole: Magdalena Jelušić, Ana Marenčić, Leona Pavleković i Mia Stankovski.

– Jako smo ponosne na svoj uspjeh jer smo stvarno puno vježbale. Na natjecanju smo gledale druge ekipe. Vidjele smo da su mnogim ekipama padali štapovi pa nas nije bilo strah nastupiti. I nama su nekoliko puta pali štapovi, ali ipak smo pobijedile. – istaknula je Ana Marenčić.

Kadetkinje na postolju

Turistički obilazak

Slobodno vrijeme iskoristili su za razgled znamenitosti Italije.

– Posjetili smo Kosi toranj u Pisi. To je zvonik katedrale koji se nagnuo jer se pomaknulo tlo. Ljudi se uz njega slikaju kao da ga guraju na mjesto. – objasnila je Leona Pavleković, dok je Magdalena Jelušić rekla:
– Meni je bilo jako lijepo kad smo razgledavali Firenzu, jedan od najstarijih i najljepših gradova Europe.

Uz Kosi toranj

Tekst: Magdalena Božić, 7. a
Fotografije: iz privatnog albuma mažoretkinja

 

Moj put u Italiju

Prvi put išla sam u predivnu Italiju sa svojim prijateljicama iz udruge Križevačkih mažoretkinja.

Krenuli smo u četvrtak u ponoć. Bila sam jako uzbuđena, ali i umorna. Spavala sam veći dio puta, a u ranim jutarnjim satima evo me već u romantičnoj Firenci. Posjetili smo poznati trg Piazza della Signoria te muzej na otvorenom gdje je kip Michelangela. Najviše mi se svidio pogled na rijeku Arno te vožnja na vrtuljku koji je smješten na trgu pored vijećnice. Nakon toga svi smo se složili da odemo kamo želimo na pola sata. Moja prijateljica, njezina mama, moja mama i ja otišle smo na kavu u knjižnicu koja ima laptope, ručak, stolove… Kada smo se svi opet skupili, slijedio je put u Pisu koja me očarala svojom ljepotom. Slikali smo se kao grupa, a poslije toga mogli smo raditi što želimo. Moja mama i ja slikale smo jedna drugu kako držimo kosi toranj. Napokon je dan razgledavanja završio i krenuli smo u hotel. U hotelu smo ušli u svoje sobe i odmarali se. Zajedno smo pojeli večeru, peciva i kiflice koje su mame pekle. Sljedećeg dana započelo je natjecanje. Prvo je bilo postrojavanje pa kategorije u kojima sam plesala solo štap i duo štap. Navečer kada su sve kategorije otplesane, stiže proglašenje. U kategoriji solo štap bila sam sedma, a u duo štapu bile smo treće u svijetu i jako sam sretna zbog toga. Drugi dan natjecanja plesala sam duo pompon i veliku formaciju štap. Osvojile smo peto i prvo mjesto. Poslije proglašenja svi hrvatski timovi slikali su se zajedno.

Bilo mi je stvarno jako zabavno i lijepo, nadam se da ćemo zajedno proputovati cijeli svijet.

Mia Stankovski, 5. b

Povezani članci