TERENSKA NASTAVA
Sedmaši posjetili Hrvatsko zagorje

napisao Izvor Osmodec Urednik

Sedmaši posjetili Hrvatsko zagorje

Iako im je bio kišovit dan, učenici sedmoga razreda izvrsno su se proveli i svašta naučili na terenskoj nastavi u Hrvatskome zagorju

Sedmaši uz spomenik Matiji Gupcu u Donjoj Stubici

Učenici sedmih razreda naše škole, u sklopu terenske nastave iz predmeta: fizike, kemije, matematike, povijesti, geografije i vjeronauka, 7. listopada posjetili su Hrvatsko zagorje. U Donjoj Stubici posjetili su dvorac Oršić, baroknu građevinu koju je na mjestu srednjovjekovne utvrde dao sagraditi Krsto Oršić zajedno sa svojom suprugom Jelenom. U dvorcu je smješten Muzej seljačkih buna, otvoren u povodu obilježavanja 400. godišnjice Seljačke bune iz 1573. Nedaleko od dvorca nalazi se 6, 5 metara visok spomenik Matiji Gupcu, rad hrvatskoga kipara Antuna Augustinčića te lik Petrice Kerempuha.

Terenska nastava nastavila se u Gornjoj Stubici gdje su učenici razgledali  Spomen-park „Rudolf Perešinˮ, nazvan po iznimnom pilotu koji je 1991. avionom JNA (MIG 21) prebjegao u Austriju jer se nije želio boriti protiv svojeg naroda. U parku se nalazi pilotova statua i vojni avion MIG 21, posebno konzerviran kako bi mogao biti na otvorenom.

Spomen-park „Rudolf Perešinˮ

Prije stanke za ručak, učenici su u Gornjoj Subici, nedaleko od crkve sv. Jurja, imali priliku izbliza vidjeti i dodirnuti Gupčevu lipu, za koju se kaže da je jedini živi svjedok Seljačke bune iz 1573. godine i ispod koje se, prema narodom vjerovanju, vođa seljaka Ambroz (Matija) Gubec sastajao sa svojim istomišljenicima.

Terenska nastava završila je posjetom Parku znanosti u Oroslavlju, jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, osmišljenom kako bi pokazao, dokazao i približio prirodne pojave svim dobnim skupinama. Učenike i učitelje dočekao je Luka Veverec, inženjer građevine i idejni začetnik Parka znanosti koji je lekcije iz fizike prenio u stvarni život. Tako su učenici naučili Pitagorin poučak u jednom pokretu, dokazali tromost oka kao i to da je moguće razgovarati šapatom na 30 metara. Udarajući štapićem po drugim metalnim cijevima različite dužine, učenici su se divili nastaloj melodiji, lijepoj Beethovenovoj „Devetoj simfonijiˮ, poznatoj kao „Oda radostiˮ. Posjet Parku znanosti završio je kupovinom suvenira s motivima parka i eksponata.

U Parku znanosti u Oroslavlju

Unatoč lošem vremenu i kišnom danu, učenici su se, u pratnji učitelja Mateja Dobrića te učiteljica Anice Hrlec, Ivane Dokuš Komarica, Nine Drakulić, Katarine Mijić i Danijele Zagorec, vratili kućama bogatiji za nova iskustva ispunjeni cjelodnevnim zajedničkim druženjem.

Tekst: Danijela Zagorec, prof.
Fotografija: Matej Dobrić, prof.

Povezani članci