TERENSKA NASTAVA
Važno je poznavati svoj kraj

napisao Izvor Osmodec Urednik

Važno je poznavati svoj kraj

Gornja Rijeka, mlin u Dropkovcu, obreške kleti, Kalnik, ugljenica u Apatovcu, jezero Čabraji – lokacije su koje su posjetili učenici 2. c i 2. b razreda s ciljem upoznavanja užega zavičaja

Pred OŠ Sidonije Rubido Erdödy

Učenici 2. c i 2. b razreda sa svojim su učiteljicama Josipom Rabadžija i Suzanom Balić upoznavali svoj uži zavičaj. Vidno uzbuđeni i nestrpljivi 5. svibnja u jutarnjim satima krenuli su autobusom prema Gornjoj Rijeci. Prognoza je bila obećavajuća. Sunčeve zrake pratile su ih na svakom koraku. Posjetili su Osnovnu školu Sidonije Rubido Erdödy, gdje ih je dočekao ravnatelj Darko Zvonar i poveo u Sidonijinu sobu te ispričao važne pojedinosti o primadoninom životu. Razgledali su prostorije u školi i upoznali neke njihove djelatnike.

Zatim su se u Dropkovcu, u mlinu obitelji Lukačić upoznali s procesom mljevenja žita u vrhunsko domaće brašno, pakiranjima, robotom koji paletizira upakirane proizvode i mosnom vagom. Nakon mlina krenuli su pješice put obreških kleti. Neke od kleti prelaze 200 godina starosti i spomenik su tradicionalnog graditeljstva od drveta, zemlje i slame. Kod jedne kleti dočekali su ih Vesna i Tihomir Nemčić, djed i baka učenika Aleksandra, te pokazali unutrašnjost starinske kleti i ponudili okrjepu uz domaće suhomesnate proizvode, kolačiće, grickalice i sokove.

Okrjepa uz obrešku klet

Naravno nakon jela valjalo se u hladu malo odmoriti i skupiti snage za nastavak puta prema Kalniku. Tamo su kod osnovne škole obišli Biblijski vrt mira i razgledali ukupno 33 skulpture s likovima iz Starog i Novog zavjeta. Došetali su i podno Starog grada Kalnika, natočili vode na izvoru i poigrali se na livadi.

Nakon odmora nastavili su put prema ugljenici u Apatovcu gdje ih je ljubazna vlasnica Andrijana Bradić dočekala i objasnila sam proces dobivanja drvenog ugljena. Upoznavanje su nastavili u Čabrajima uz edukativan obilazak Poučne staze oko jezera, a završili ga uz igru na svježem zraku, pjev ptičica, druženje i piknik pokraj vode.

Tekst i fotografije: Suzana Balić, uč. savj.

Povezani članci