Top
Školska godina 2016./2017.Svijet oko nas

VIRTUALNA STVARNOST
Naočale iz budućnosti

Naočale iz budućnosti

Većina ljudi voli gadgete, male tehničke naprave koje čine život lakšim ili zabavnijim. Jedan od najnovijih gadgeta koji se pojavio na tržištu jesu naočale za virtualnu stvarnost ili VR (virtual reality) naočale. I odmah su postale hit te se smatra da nam je s njima stigla budućnost! 

15902774_1921960074699284_314922755_o

S VR naočalama možete imati 3D iskustvo i kod kuće!

VR naočale omogućuju gledanje videa i igranje igara u virtualno kreiranoj stvarnosti. Virtualna ili prividna stvarnost je računalno stvoreno okruženje u kojemu imamo osjećaj da smo u određenom prostoru, iako zapravo fizički nismo tamo. Virtualna stvarnost stvara trodimenzionalnu sliku koja okružuje korisnika i time mu daje potpuni doživljaj nekog mjesta ili situacije.

Sve što trebate kako biste mogli koristiti VR naočale jest skinuti besplatne aplikacije, igre ili filmove s interneta na mobitel, staviti mobitel u za to predviđeni prostor na naočalama i uroniti u 3D virtualnu stvarnost. U naočalama ne postoji nikakva elektronika, već samo leće koje stvaraju 3D sliku. Naočale omogućuju potpunu slobodu kretanja jer niste vezani nikakvim kablovima.

15878758_1921960041365954_1984101933_n

Mobitel se stavlja u naočale, a potrebno je i skinuti aplikacije ili igre.

Naočale su se pojavile na američkom tržištu, a razvila ih je tvrtka Oculus u suradnji sa Samsungom. Osim naočala, s vremenom možemo očekivati sve više sadržaja koji će biti dostupni u virtualnoj stvarnosti.

Iz vlastitog iskustva mogu reći da su naočale fora i nešto novo. Ali, nakon dužeg korištenja počinje boljeti glava. Dobro se je zabaviti i malo „otputovati” u virtualnu stvarnost, no nemojte pretjerivati!

Tekst: Lorena Hrković, 8. r.
Fotografije: internet

Povezani članci
SPORTSKA NOVINARKA
Nezaboravno iskustvo iz Poreča

Naša glavna urednica učenica Elena Miklečić sudjelovala je u projektu Igram, pišem, lajkam koji organizira Hrvatski školski sportski savez te Read more

STEM REVOLUCIJA
Uče o tehnologijama budućnosti

U našoj školi učenici kao izvannastavnu aktivnost mogu odabrati robotiku i grupu mladih elektroničara, gdje se uči o BBC micro:bit Read more