MODERNE OGRLICE
„Davilice” su neizostavan modni dodatak

napisao Izvor Osmodec Urednik

„Davilice” su neizostavan modni dodatak

Kratke ogrlice koje priliježu uz vrat, takozvane choker ogrlice, poznate još iz devedesetih, ponovo su se vratile u modu. Iako riječ choker u prijevodu znači davitelj, ne trebate se brinuti, vrlo su ugodne za nošenje, a k tome izgledaju fantastično!

choker-3

Kao što se sve stvari  vraćaju u modu, tako su se vratile i choker ogrlice, no u zanimljivijem izdanju. Choker ogrlice pojavile su se u vrijeme Francuske revolucije kada su Francuskinje oko vrata nosile trake u crvenoj boji kao znak podrške svima koji su svoje živote izgubili na giljotini. Posebnu popularnost ove ogrlice doživjele su kroz Viktorijansko doba jer ih je nosila i sama kraljica Viktorija. Popularne su bile i u devedesetim godinama dvadesetog stoljeća.

choker-2

Osim klasičnih crnih i retro „mrežastih” ogrlica, danas ih ima u puno više oblika. Djevojke ih vole nositi jer pristaju uz svaku odjevnu kombinaciju i onoj najjednostavnijoj daju poseban izgled.

choker-1

Choker ogrlice popularne su i u našoj školi jer djevojčice vole sve što je „in”.  Pitali  smo nekoliko djevojčica što misle o ogrlicama, a one su nam odgovorile s vrlo pozitivnim komentarima. Dječaci, pak, imaju podvojena mišljenja.

Choker ogrlice volim nositi jer su jednostavne, idu uz sve kombinacije i nisu teške kao obične ogrlice. Bilo kuda, choker svuda! – rekla je Mihaela, učenica 8. razreda.

– Sviđaju mi se one jednostavnije choker ogrlice kao što su obične crne, čipkaste i s raznim privjescima. Ogrlice su fora i volim ih jer su u trendu. – objasnila je Matea, učenica 6. razreda

– Jako volim choker ogrlice, podsjećaju me na modni stil devedesetih godina. Unatoč tome što inače baš i ne volim nositi nakit, choker ogrlice kombiniram uz svaku moguću kombinaciju. Jednostavno ih volim i osjećam se ugodno kada ih nosim. Mislim da te ogrlice ženama daju ženstvenost i neku tajnovitost. – otkrila nam je Lucija iz 8. razreda.

– Ne sviđaju mi se choker ogrlice zato što mi nalikuju na ogrlice koje nose psi! – rekao je Antonio, učenik 8. razreda.

– Ogrlice su mi malo čudne, ali zapravo kada malo bolje pogledam, fora su i nešto novo. – smatra Alen iz 8. razreda.

 

Tekst i fotografije: Lorena Hrković, 8. r.

Povezani članci