Top
Školska godina 2015./2016.Svijet oko nas

VRAĆAJU SE STARI TRENDOVI
Štitnici za uši opet u modi

Štitnici za uši opet u modi

Petašice za hladne dane umjesto kapa preporučaju štitnike za uši

moda

Lucija, Ivana, Tea, Barbara, Jana, Ema i Sofija sa svojim modnim dodatcima

Čini se da štitnici za uši, koji su bili jako popularni osamdesetih godina, opet ulaze u modu! Izuzetno su popularni među učenicama 5. d razreda koje se u velikom broju mogu pohvaliti kao ponosne vlasnice tog modnog dodatka.

Svakako je zanimljivo znati ponešto o njegovoj povijesti.

Naime, Chester Greenwood je 1873. g. u dobi od 15 godina izumio termoštitnike za uši. Došao je na tu ideju dok je klizao te je zatražio baku da sašije čuperke krzna na svakom kraju ispletene žice. Nagrađen je 1877. g. za svoj patent. Proizvodio je termo štitnike šezdeset godina u Farmingtonu. Svake godine, prve nedjelje u prosincu, stanovnici Farmingtona slave dan Chestera Greenwooda obilježavajući ga različitim aktivnostima. Svatko tko sudjeluje u paradi, mora nositi termo štitnike za uši.

Današnji se termo štitnici, popularni među djevojčicama, sastoje od plastične trake koja se stavlja na vrh ili stražnji dio glave i jastučića na kraju svake strane kako bi se prekrio vanjski dio ušiju. Termoštitnici se nose za hladnog vremena kako bi osobe koje ih nose zaštitile toplim jastučićima od tkanine i krzna.

Ima li ih tvoja mama, svakako ih posudi, jer su sad totalno trendy! Idealni su za hladne zimske dane i one koji ne vole nositi kape. Za razdragane tinejdžerice svakako su prigodni štitnici s raznim crtanim likovima, a za one malo ozbiljnije, štitnici od lažnog krzna bit će sasvim O. K.

 

Tekst: Sofija Krnjak, 5. d
Foto: Nika Prelec, 5. d

Povezani članci
MEĐUNARODNA SURADNJA
Čitanje povezalo Sloveniju i Hrvatsku

U sklopu međunarodnog projekta Čitanje ne poznaje granice/Branje ne pozna meja učenici 4. a razreda i njihova učiteljica Lucija Martinčić, Read more

DAN ŠKOLE
Kvizom proslavili Dan škole

Učenici osmih razreda iz B smjene na najbolji su mogući način proslavili dan svoje škole. Odazvali su se na kviz Read more