Top

Odbojkašice u Makedoniji

Odbojkašice OŠ Ljudevita Modeca bile su na zimovanju u Makedoniji od 2. do 9. siječnja u pratnji trenerice Darinike Šimunčić

Sedam odbojkašica s trenericom Darinkom Šimunčić uživale su u zimovanju na Osogovskim planinama.

Tradicija posjećivanja Makedonaca i Hrvata započela je još u bivšoj Jugoslaviji, no za vrijeme rata posjeti su se prekinuli. Nekoliko godina kasnije Makedonija nas je opet pozvala u goste. Otad naša djeca idu na zimovanje u zimski turistički centar Ponikve na Osogovskim planinama, a makedonska djeca dolaze k nama na ljetovanje u Križevačko dječje odmaralište na otoku Pagu. Svake godine ide druga škola, iz koje se bira nekoliko djece i jedan učitelj.

Tako je ove godine došao red na našu školu, a odabrane su odbojkašice s učiteljicom Darinkom Šimunčić. Na put su krenule drugoga dana siječnja, u 6 sati. Tijekom dugačkoga putovanja vidjele su puno novih stvari i predjela. Kad su stigle u grad Kočani, koji se nalazi u blizini turističkoga centra, dočekao ih je i izrazio im dobrodošlicu pročelnik, a zatim su se smjestile u motelu Osogovski konak. Djevojke su večerale, raspakirale se i krenule na spavanje.

Pogled na turistički kompleks.

Sutradan nakon doručka krenule su s učiteljicom u  šetnju okolicom centra Ponikve, koji se nalazi na 1600 metara nadmorske visine. Na povratku iz šetnje okrijepile su se čajem. Na raspolaganju im je bila prostorija u kojoj su mogle igrati biljar, stolni nogomet i tenis, a zabavljale su se i uz društvene igre i šetnje.

Šetnja po snijegu.

Također, imale su osigurane vozače koji su ih odvezli do grada, gdje su razgledavale trgovine, šetale i fotografirale. Za vrijeme razgledavanja grada srele su pročelnika koji ih je odveo do gradskog muzeja, u kojemu su upoznale neke znamenitosti i povijest Kočana.

Razgledavanje muzeja u Kočanima.

Sljedećeg dana pročelnik ih je posjetio i podijelio poklone uime grada Kočana, a djevojke su imale priliku postavljati i pitanja o životu u Makedoniji. Pitale su koji su sve sportovi zastupljeni kod njih i saznale da nemaju previše klubova i da su svi većinom školski klubovi. Zanimalo ih je imaju li njihove škole školske listove, na što su dobile odgovor kako u osnovnim školama nemaju, ali neke srednje škole imaju grupu gdje snimaju filmove. Saznale su da se kod njih za skup djevojčica kaže dečki, što im je bilo pomalo smiješno, ali i simpatično.

Pogled na Osogovske planine.

Na čistome zraku i uživajući u prekrasnom pogledu, naše su odbojkašice imale pustolovan i zanimljiv sedmodnevni odmor.

Tekst i fotografije: Monika Valec, 8. r.

 

Povezani članci
ANKETA
Kamo nakon osnovne škole?

Raspitali smo se među osmašima koju će školu upisati nakon osnove. Lijepo je znati da puno mladih želi pomagati drugima

IZLET U VARAŽDIN I ČAKOVEC
Prvaši upoznali sjever Hrvatske

U utorak, 6. lipnja učenici 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Suzanom Balić, Ivkom Kajganić i pripravnicom Read more