ZIMOVANJE
Odbojkašice u Makedoniji

napisao Izvor Osmodec Urednik

Odbojkašice u Makedoniji

Odbojkašice OŠ Ljudevita Modeca bile su na zimovanju u Makedoniji od 2. do 9. siječnja u pratnji trenerice Darinike Šimunčić

Sedam odbojkašica s trenericom Darinkom Šimunčić uživale su u zimovanju na Osogovskim planinama.

Tradicija posjećivanja Makedonaca i Hrvata započela je još u bivšoj Jugoslaviji, no za vrijeme rata posjeti su se prekinuli. Nekoliko godina kasnije Makedonija nas je opet pozvala u goste. Otad naša djeca idu na zimovanje u zimski turistički centar Ponikve na Osogovskim planinama, a makedonska djeca dolaze k nama na ljetovanje u Križevačko dječje odmaralište na otoku Pagu. Svake godine ide druga škola, iz koje se bira nekoliko djece i jedan učitelj.

Tako je ove godine došao red na našu školu, a odabrane su odbojkašice s učiteljicom Darinkom Šimunčić. Na put su krenule drugoga dana siječnja, u 6 sati. Tijekom dugačkoga putovanja vidjele su puno novih stvari i predjela. Kad su stigle u grad Kočani, koji se nalazi u blizini turističkoga centra, dočekao ih je i izrazio im dobrodošlicu pročelnik, a zatim su se smjestile u motelu Osogovski konak. Djevojke su večerale, raspakirale se i krenule na spavanje.

Pogled na turistički kompleks.

Sutradan nakon doručka krenule su s učiteljicom u  šetnju okolicom centra Ponikve, koji se nalazi na 1600 metara nadmorske visine. Na povratku iz šetnje okrijepile su se čajem. Na raspolaganju im je bila prostorija u kojoj su mogle igrati biljar, stolni nogomet i tenis, a zabavljale su se i uz društvene igre i šetnje.

Šetnja po snijegu.

Također, imale su osigurane vozače koji su ih odvezli do grada, gdje su razgledavale trgovine, šetale i fotografirale. Za vrijeme razgledavanja grada srele su pročelnika koji ih je odveo do gradskog muzeja, u kojemu su upoznale neke znamenitosti i povijest Kočana.

Razgledavanje muzeja u Kočanima.

Sljedećeg dana pročelnik ih je posjetio i podijelio poklone uime grada Kočana, a djevojke su imale priliku postavljati i pitanja o životu u Makedoniji. Pitale su koji su sve sportovi zastupljeni kod njih i saznale da nemaju previše klubova i da su svi većinom školski klubovi. Zanimalo ih je imaju li njihove škole školske listove, na što su dobile odgovor kako u osnovnim školama nemaju, ali neke srednje škole imaju grupu gdje snimaju filmove. Saznale su da se kod njih za skup djevojčica kaže dečki, što im je bilo pomalo smiješno, ali i simpatično.

Pogled na Osogovske planine.

Na čistome zraku i uživajući u prekrasnom pogledu, naše su odbojkašice imale pustolovan i zanimljiv sedmodnevni odmor.

Tekst i fotografije: Monika Valec, 8. r.

 

Povezani članci