ANA BRATIĆ, NAŠA BIVŠA UČENICA
Scena i torte ‒ dobitna kombinacija

napisao Izvor Osmodec Urednik

Scena i torte ‒ dobitna kombinacija 

Bivša učenica naše škole Ana Bratić, danas je maturantica prirodoslovno-matematičke gimnazije. Nedavno je postigla velik uspjeh – očarala je publiku i povjerenstvo izvodeći monolog „Galeb” Antona Pavloviča Čehova te je predložena za državni LiDraNo. Scenske nastupe Ana je započela vježbati još u našoj školi, a prošloga se ljeta usavršavala i u Teatru „Tirena”. Osim glumom, Ana oduševljava i svojom vještinom izrade torti, što nam je pokazala na proslavi 10. obljetnice djelovanja Križevačkih glagoljaša

Ana je prekrasna mlada žena s mnogo talenata

Ana Bratić je maturantica Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, koja ima dva zanimljiva hobija: glumu i slastičarstvo. Njima se bavi još od osnovne škole, a do današnjih je dana „ispekla zanat” i postala prava majstorica. Nedavno smo se u to uvjerili na županijskom Lidranu gdje je Ana sve oduševila svojim monologom te na proslavi 10. obljetnice glagoljaša u našoj školi kad je Ana ispekla prekrasnu tortu s motivom glagoljice.

Anina torta za proslavu 10. obljetnice naših glagoljaša

Emotivnim izvedbama ostavlja bez daha

Ana je na ovogodišnjem županijskom LiDraNu svojom emotivnošću svakome dotakla srce. Njezina izvedba monologa „Galeb” Antona Pavloviča Čehova, koju je uvježbala s mentoricom Jelenom Miklečić, odabrana je kao najbolja i upućena na državnu razinu. Vladati svojim tijelom, glasom i pokretima osim u školi učila je i na radionici u Teatru „Tireni” u Zagrebu, gdje ih je prošlog ljeta podučavala akademska glumica Petra Težak.

Anin nastup na ovogodišnjem županijskom LiDraNu

No, to Ani nije prvi put da ide na državni Lidrano. U 2. razredu srednje škole, točnije 2015. godine, također je bila na državnom Lidranu. Recitirala je pjesmu „Tko sam ja” Mihaela Boljevca, a mentorica joj je bila Martina Majdak.

‒ Mentorica i ja smo tri dana provele u Šibeniku, u hotelu Solaris. Bilo je to predivno iskustvo, naučila sam puno novih i korisnih stvari za daljnje napredovanje i odlično se zabavila. ‒ rekla je Ana.

Na državnom LiDraNu 2015. godine

Sveukupno, Ani je ovo šesto sudjelovanje na LiDraNu. Prije se s javnim nastupima susretala na osnovno-školskim priredbama, a na Lidranu je prvi put bila u 7. razredu, kada joj je učiteljica Martina Valec-Rebić predložila da se okuša u kategoriji samostalnih scenskih nastupa.

‒ Učiteljica Martina pomogla mi je da shvatim što me zanima i na tome joj ovim putem od srca zahvaljujem! ‒ iskrena je Ana.

S iskustvom trema se smanji

Iako je u početku svaki javni nastup stresan, Ana sada više nema tremu pred nastupe.

‒ Jednostavno te prođe, navikneš se. Onu minutu prije nego što moraš izaći na pozornicu počinje lupati srce, znoje se dlanovi… Onda dođeš na pozornicu, izgovoriš prve dvije rečenice i sve jednostavno nestane. Nema više treme, ne vidiš publiku, vidiš samo svjetla reflektora, uživiš se u ono što izvodiš i ‒ uživaš, a to je za mene bit svega! – objasnila je Ana.

Slastice uljepšavaju život

Osim glume, Ana je i vrlo uspješna u pripremanju slastica. Svoju prvu tortu, uz maminu pomoć, ispekla je s četrnaest godina. Dosad nije imala većih neuspjeha u pripremanju torta, već su to bile neke sitnice koje su se lako dale ispraviti. Torte ne voli raditi kupljenim kremama ili biskvitima jer je domaće ukusnije.

– Torte uvijek radim s domaćim smjesama, od biskvita pa do fondant mase kojom ukrašavam i oblikujem torte. ‒ objasnila je Ana.

Anine predivne torte

Do sada je ispekla mnogo torta, najčešće ih peče za neke proslave, kao što su rođendani, prve pričesti, krizme…

‒ Torte su  glavni poklon koji nosim! ‒ ponosno će Ana.

Pa tako Ana i za našu školu kada je potrebno ispeče pokoju tortu. Imali smo se priliku častiti njezinim slasnim tortama na Večeri francusko-hrvatskih veza i proslavi 10. obljetnice djelovanja Križevačkih glagoljaša.

Vrlo je kreativna duša

Vrlo je kreativna osoba pa u slobodno vrijeme, kojeg nema previše, crta, piše, peče torte ili se pak druži s prijateljima. Maturantica je i u školi je vrlo naporno, no dobro je orgazirana pa sve stigne. Vrlo je uspješna u svemu što radi jer ima veliku podršku roditelja, sestra i prijatelja.

‒ Bez mojih roditelja i sestara ne bih mogla to sve raditi, oni su mi velika podrška i pomoć. Osim njih tu je i moj najbolji prijatelj koji uvijek vjeruje u mene, čak i onda kad ja sama ne. – otkrila je Ana.

Ana sa sestrom Andrejom

Izvor joj je pomogao u odabiru zanimanja

U budućnosti Ana bi htjela postati novinarka jer je kao osnovnoškolka također pisala za školski list Izvor.

‒ Iako se sada bavim i glumom i slastičarstvom, jednog bih se dana ipak željela baviti odnosima s javnošću. Tako ove godine planiram upisati Studij novinarstva i političkih znanosti u Zagrebu. Glumu i slastičarstvo ostavit ću kao hobi za dušu. A mladima poručujem da uvijek slijede svoje snove i vjeruju da će im se ostvariti. ‒ poručila je Ana.

 

Tekst: Lorena Hrković, 8. r.
Fotografije: iz Aninog albuma 

Povezani članci