BROJEVI NA GLAGOLJICI
Martin, Jona i Hanna pobjednici GlagoMatike

napisao Izvor Osmodec Urednik

Martin, Jona i Hanna pobjednici GlagoMatike

Mali glagoljaši sudjelovali su na 3. GlagoMatici, online natjecanju u poznavanju i zbrajanju brojeva na glagoljici. Jona Rebić i Hanna Žohar osvojili su medalje za prvo, a Martin Brkić za drugo mjesto

Martin Brkić, Jona Rebić i Hanna Žohar

Ove godine naša škola ima tri pobjednika na GlagoMatici, natjecanju u prepoznavanju i zbrajanju brojeva na glagoljici. Natjecanje se na Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, 22. veljače, održavalo treći put, a učenici osnovne škole natječu se u tri kategorije: kategorija Az (1. i 2. razred), kategorija Buki  (3. i 4. razred) i kategorija Vedi (5. do 8 r.). 

Jona Rebić (1. c) osvojio je 1. mjesto u kategoriji Az, Hanna Žohar (4. c) 1. mjesto u kategoriji Buki, a Martin Brkić (6. a) bio je 2. u kategoriji Vedi. Mentorica im je Martina Valec Rebić.

Najbolji natjecatelji nagrađeni su prekrasnim medaljama, knjigom Tomislava Beronića „Frangere pane – Priče o Frankopanima”, slikom britanske umjetnice hrvatskog porijekla Jasmine Martinović Tyler te glagoljskim kalendarima skupine Maćih glagoljaša iz Oštarija. Nagrade je učenicima uručio ravnatelj Tomislav Bogdanović.

GlagoMatiku je osmislio i izradio Tomislav Beronić. Natjecanje se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Staroslavenskoga instituta te Agencije za odgoj i obrazovanje. Cilj natjecanja je razvijati interes među učenicima za ulogu glagoljice i glagoljaštva u stvaranju hrvatskog identiteta aktivnim sudjelovanjem u kulturnim aktivnostima na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini, kao i integracija nastavnih sadržaja matematike i kulturne baštine Republike Hrvatske korištenjem inovativnih digitalnih alata za učenje.

 

Tekst: Magdalena Božić, 6. a
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.

 

Povezani članci