NOVA MJERA
Ubuduće testiranje samo u slučaju zaraze u razredu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Ubuduće testiranje samo u slučaju zaraze u razredu

Od veljače je na snazi mjera dobrovoljnog samotestiranja učenika na koronu, pa je u našoj školi učenicima podijeljeno 4278 brzih antigenskih testova. Od sutra je testiranje potrebno samo u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa u razrednom odjelu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u veljači je donio odluku o redovitom samotestiranju učenika. Ta je epidemiološka mjera uvedena da bi se smanjio rizik za pojavu i širenje COVID-19 i kako bi se nastava čim više održavala uživo. Učenici se testiraju jednom tjedno. Učenici koji se redovito testiraju ne moraju nositi zaštitne maske u učionici, a ako bi došli u kontakt sa zaraženom osobom, neće morati u samoizolaciju ako nemaju simptome bolesti i imaju negativan rezultat testa.

U našoj školi veći broj djece se testira. Prema prikupljenim podatcima od ukupno 802 učenika ne testira se 92 učenika, odnosno 11.42 %. Pojedine su područne škole 100 % odbile testiranje, dok se u nekima testira 100 % učenika.

U našoj školi učenici su dva puta dobili testove: prvi put dva komada, a drugi put četiri. To bi u prijevodu značilo da je prvi put podijeljeno 1426, a drugi put 2852, odnosno ukupno je učenicima podijeljeno 4278 brzih antigenskih testova.

Od petka, 18. ožujka 2022. donesene su nove odluke u primjeni ove mjere. Učenici se više ne trebaju testirati svaki tjedan, nego je testiranje potrebno samo u slučaju pojave pozitivnog rezultata testa na SARS-COV-2 u razrednom odjelu.

Tekst i fotografija: Iva Koprić, 6. b

Povezani članci