Top
Školska godina 2021./2022.Svijet oko nas

IZLET U PODRUČNU ŠKOLU
Divno druženje u Vojakovačkom Osijeku

Divno druženje u Vojakovačkom Osijeku

Početkom lipnja učenici koji pohađaju literarnu i novinarsku družinu posjetili su Područnu školu Vojakovački Osijek 

Gosti i domaći u predivnom okolišu škole

Učenici naše škole koji pohađaju literarnu i novinarsku grupu posjetili su Područnu školu Vojakovački Osijek s učiteljicama Martinom Valec-Rebić, Danijelom Zagorec, Sandrom Maurović i Lucijom Martinčić.  Dočekali su ih učitelj Tihomir Pleša i njegovi učenici, njih sedmero koji zajedno uče u kombiniranom razrednom odjelu. Po dvoje je učenika u prvom, drugom i četvrtom razredu te jedna učenica u trećem.

– Četverorazredna kombinacija rijetkost je u našem obrazovnom sustavu, ali su male seoske škole kakva je naša važne za zadržavanje mladih obitelji na selu. Školska zgrada izgrađena je 1936. i od tada do danas središnje je mjesto društvenog života sela. Naša se škola može pohvaliti i time da je vježbaonica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. To znači da studenti koji će biti učitelji odrađuju praksu u našoj školi i uče kako se radi i u kombiniranim razrednim odjelima. – objasnio je učitelj Pleša.

Zatim su gostima pokazali svoju školu te stare tradicijske predmete koje čuvaju u predvorju: posuđe i druga kuhinjska pomagala, rifljaču za pranje rublja, pomagala za tkanje i predenje, kolovrat i dijelove tkalačkoga stana, škrinju za čuvanje odjeće, staru školsku klupu, zapisane narodne mudrosti…

Kad su ušli u veselu i prostranu učionicu s dvije ploče, koja osim mjesta za učenje ima i kutak za igru, gostima se obratila i predsjednica razreda, četvrtašica Maja Crnčić. Predstavila je svoj razredni odjel i zaželjela im dobrodošlicu.

Pokazali su im svoj vrt na koji su izuzetno ponosni i koji su prijavili na natječaj „Najljepši školski vrtovi”. U njemu su u povišenoj gredici, koju su napravili od staroga ormara, posadili povrće i začinsko bilje, a također se brinu i o kamenjaru koji su oblikovali na mjestu panja starog drveta. Bilje su posadili čak i u pukotine zida uz stepenice koje vode do nekadašnjeg učiteljskog stana u stražnjem dijelu zgrade.

Oko škole prostire se voćnjak pa su se učenici osladili trešnjama, višnjama i dudom. Razgledali su vanjsku učionicu napravljenu od trupaca, a domaći su učenici pokazali kako rade vježbe iz tjelesne i zdravstvene kulture u prirodi.

Uz školu je i mjesno groblje s pravoslavnom crkvom svetoga Nikolaja. Izgrađena je 1763. te je jedna od najstarijih crkava u Prigorju i Podravini. Zainteresirao ih je najstariji nadgrobni spomenik, srcolikoga oblika, na kojemu su uspjeli pročitati prezime Radanović.

Prošetali su se i do novouređenog društvenog doma, iza kojega puca predivan pogled na Kalnik. Putem su se još jednom osladili slatkim plodovima prirode, ovaj put mirisnim šumskim jagodama. Po povratku u školu učenici su se družili uz grickalice i sokove.

 

Tekst: Lana Hegedić, 8. b
Fotografije: MVR; Danijela Zagorec, prof.; Sandra Maurović, uč.

Povezani članci
KAMO DALJE
Planovi osmaša za srednju školu

Saznali smo koju školu osmaši planiraju upisati nakon osnovne!

TERENSKA NASTAVA
Važno je poznavati svoj kraj

Gornja Rijeka, mlin u Dropkovcu, obreške kleti, Kalnik, ugljenica u Apatovcu, jezero Čabraji – lokacije su koje su posjetili učenici 2. c Read more