IZLET U PODRUČNU ŠKOLU
Divno druženje u Vojakovačkom Osijeku

napisao Izvor Osmodec Urednik

Divno druženje u Vojakovačkom Osijeku

Početkom lipnja učenici koji pohađaju literarnu i novinarsku družinu posjetili su Područnu školu Vojakovački Osijek 

Gosti i domaći u predivnom okolišu škole

Učenici naše škole koji pohađaju literarnu i novinarsku grupu posjetili su Područnu školu Vojakovački Osijek s učiteljicama Martinom Valec-Rebić, Danijelom Zagorec, Sandrom Maurović i Lucijom Martinčić.  Dočekali su ih učitelj Tihomir Pleša i njegovi učenici, njih sedmero koji zajedno uče u kombiniranom razrednom odjelu. Po dvoje je učenika u prvom, drugom i četvrtom razredu te jedna učenica u trećem.

– Četverorazredna kombinacija rijetkost je u našem obrazovnom sustavu, ali su male seoske škole kakva je naša važne za zadržavanje mladih obitelji na selu. Školska zgrada izgrađena je 1936. i od tada do danas središnje je mjesto društvenog života sela. Naša se škola može pohvaliti i time da je vježbaonica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. To znači da studenti koji će biti učitelji odrađuju praksu u našoj školi i uče kako se radi i u kombiniranim razrednim odjelima. – objasnio je učitelj Pleša.

Zatim su gostima pokazali svoju školu te stare tradicijske predmete koje čuvaju u predvorju: posuđe i druga kuhinjska pomagala, rifljaču za pranje rublja, pomagala za tkanje i predenje, kolovrat i dijelove tkalačkoga stana, škrinju za čuvanje odjeće, staru školsku klupu, zapisane narodne mudrosti…

Kad su ušli u veselu i prostranu učionicu s dvije ploče, koja osim mjesta za učenje ima i kutak za igru, gostima se obratila i predsjednica razreda, četvrtašica Maja Crnčić. Predstavila je svoj razredni odjel i zaželjela im dobrodošlicu.

Pokazali su im svoj vrt na koji su izuzetno ponosni i koji su prijavili na natječaj „Najljepši školski vrtovi”. U njemu su u povišenoj gredici, koju su napravili od staroga ormara, posadili povrće i začinsko bilje, a također se brinu i o kamenjaru koji su oblikovali na mjestu panja starog drveta. Bilje su posadili čak i u pukotine zida uz stepenice koje vode do nekadašnjeg učiteljskog stana u stražnjem dijelu zgrade.

Oko škole prostire se voćnjak pa su se učenici osladili trešnjama, višnjama i dudom. Razgledali su vanjsku učionicu napravljenu od trupaca, a domaći su učenici pokazali kako rade vježbe iz tjelesne i zdravstvene kulture u prirodi.

Uz školu je i mjesno groblje s pravoslavnom crkvom svetoga Nikolaja. Izgrađena je 1763. te je jedna od najstarijih crkava u Prigorju i Podravini. Zainteresirao ih je najstariji nadgrobni spomenik, srcolikoga oblika, na kojemu su uspjeli pročitati prezime Radanović.

Prošetali su se i do novouređenog društvenog doma, iza kojega puca predivan pogled na Kalnik. Putem su se još jednom osladili slatkim plodovima prirode, ovaj put mirisnim šumskim jagodama. Po povratku u školu učenici su se družili uz grickalice i sokove.

 

Tekst: Lana Hegedić, 8. b
Fotografije: MVR; Danijela Zagorec, prof.; Sandra Maurović, uč.

Povezani članci